IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Checkout.com вече е най-големият технологичен еднорог в Европа

Компанията утрои оценката си след нов кръг на финансиране

12:18 | 12.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Checkout.com/Facebook page</em></p>

Снимка: Checkout.com/Facebook page

Компанията за онлайн разплащания Checkout.com вече е най-големият технологичен еднорог (стартъп, оценен на 1 млрд. долара или повече - бел. ред.) в Европа, пише CNBC.

Checkout.com обяви, че е набрала 450 млн. долара инвестиция, водена от Tiger Global Management, която е и инвеститор в конкурентния гигант в разплащанията Stripe. С това оценката на Checkout.com се е повишила до 15 млрд. долара.

Това е близо три пъти повече от 5,5-те млрд. долара, каквато беше стойността на Checkout.com при предния ѝ кръг на финансиране за 150 млн. долара преди близо седем месеца. Освен това прави Checkout.com четвърта по пазарна оценка сред частните финтех компании в глобален мащаб.

Платформата на Checkout.com интегрира електронни разплащания, анализи и мониторинг за измами в едно. Базираната в Лондон компания обработва разплащания за големи клиенти като Pizza Hut, H&M и Farfetch, както и за финтех играчи като Coinbase, Klarna и Revolut.

Компанията се бори за водеща роля в достигналата 2 трлн. долара индустрия за разплащания. Тя се конкурира с американската компания Stripe и нидерландския играч Adyen. Инвеститорите залагат, че тези фирми ще продължат да печелят от ръста на дигиталните разплащания и електронната търговия, които бяха допълнително ускорени от коронавирусната пандемия.

„В началото на годината никой не очакваше, че 2020 г. ще бъде такава“, коментира през ноември главният изпълнителен директор на Checkout.com и неин основател Гийом Пуса.

Checkout.com набра 830 млн. долара през последните две години. С още 450 млн. долара в банката, компанията планира да направи още по-голяма експанзия в Съединените щати с нов офис в Ню Йорк и друг, който ще отвори врати в Денвър. По-сериозното навлизане на Checkout.com в САЩ ще я изправи директно срещи базираната в Сан Франциско Stripe.

В момента фирмата има 1000 служители в глобален мащаб и очаква да наеме още 700 през тази година. Пуса твърди, че компанията му следва стъпките на Stripe и обмисля наемането на ключови кадри. Миналата година Stripe привлече главния финансов директор на General Motors, подсказвайки, че планира потенциално първично публично предлагане.

С оценка от 15 млрд. долара Checkout.com успя да изпревари оператора на центрове за данни Global Switch и да се превърне в най-високо оценения еднорог в Европа. Освен това надмина Klarna и вече е финтех компанията с най-голяма оценка в региона, сочат данни на CB Insights.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още