Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Четирима българи са финалисти в класацията New Europe 100

За трета поредна година класацията поставя във фокуса на вниманието иновациите в Централна и Източна Европа

Четирима българи са финалисти в класацията New Europe 100

Снимка: pixabay.com

Четирима българи се класираха сред финалистите в третото издание на класацията New Europe 100, която ежегодно поставя във фокуса на вниманието иновациите в Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Класацията се организира от Res Publica, Google, Международния Вишеградски фонд и Financial Times в сътрудничество с много други институции в ЦИЕ.

Отличените българи са Атанас Киряков, изпълнителен директор на Ontotext, чиито продуктите се използват от BBC, British Museum и големи търговски компании; заместник-кметът на Пловдив Стефан Стоянов, въвел програмата Монтесори в детски градини и други образователни проекти; и Антон Ценов и Николай Андонов, основатели на платформата за обучение и теренинги на млади предприемачи Start it Smart.

Част от проектите на финалистите пък включват ссофтуер за управление на безпилотни автомобили, компания за телемедицина в подкрепа на бременните жени и приложение за съобщения със жестомимична анимация.

Конкурентите в NE100 създават приложения, прокарват социални инициативи, организират събития, които са нужни на гражданите на Европа и света. Общото между тях е, че споделят креативния си заряд и с това спомагат за развитието, както на техните проекти, така и на целия региона на ЦИЕ.

“Искахме да разкажем историите на креативни социално ангажирани предприемачи от Централна и Източна Европа. Нашият регион може да се гордее със своите програмисти, предприемачи, изобретатели и хората които подкрепят културата, които днес дават тласък на бъдещите иновации“, заяви Войчех Прибилски, президент на фондация Res Publica, съорганизатор в проекта.

Лидерите са избрани от организаторите на базата на публични номинации и предложения от официалните партньори. Тази година финалистите са индивидуални или бизнес екипи (54%), обществена дейност и политика (29%). Сред останалите категории са наука (10%) и медии и култура (7%).

“Ясно видима е тенденцията да се появяват успешни бизнес начинания базирани на иновациите в Централна и Източна Европа", заяви Марта Пошлад, директор „Публични политики и правителствени връзки за ЦИЕ“ в Google. "Това демонстрира огромният потенциал на региона и как информационните технологии и дигиталната икономика, са не просто предизвикателство, но и огромна възможност за изключителните изследователи, амбициозните предприемачи и креативните автори, да превърнат плановете си в реалност“.

“Идеята на New Europe 100 е да демонстрира потенциала и креативността на хората от Централна и Източна Европа", коментира пък Беата Яжевска, изпълнителен директор на Международния Вишеградски фонд. "Това е платформа за изграждане на мрежи от познанства и спомага на кандидатите да се срещат и да обменят идеи. Ние вярваме, че това е най-добрият начин да подпомогнем развитието на свежи и иновативни идеи, от което ще спечели целия регион”.

По статията работи: Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Как потребителите променят рекламния бизнес?