IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Cisco ще инвестира 1 млрд. долара в технологичния сектор на Острова

Средствата ще бъдат изпозлвани за придобивания, инвестиции на венчър капитали и образователни програми

17:36 | 09.07.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Cisco възнамерява да инвестира 1 млрд. долара в технологичната индустрия на Обединеното кралство чрез серия от корпоративни придобивания, инвестиции на венчър капитали и образователни програми през следващите пет години, съобщава The Financial Times.

Американската технологична група ще фокусира инвестициите си в пазара на „интернет на нещата“, където компаниите развиват "по-умни" услуги и продукти в сектора на финансовите услуги, търговията на дребно, здравеопазването и др.

Cisco ще отдели 150 млн. долара за инвестиции в старт-ъп компании в сектора на Острова, а преките инвестиции на венчър капитали и придобиванията ще се фокусират върху закупуването на компании с иновативни технологии в сферата на кибер сигурността.

Този ход ще даде още един тласък на технологичния сектор на Обединеното кралство, където нивата на инвестиции нарастват сериозно през последните години. Според данни на консултантската къща Dow Jones VentureSource британските компании в сферата на технологиите и дигиталните услуги са получили финансиране на стойност 1,9 млрд. долара през 2014 г., като три години по-рано сумата е била с 1,1 млрд. долара по-малко.

Голяма част от средствата са дошли от американски корпоративни и венчър инвеститори, които търсят възможности в разрастващия се технологичен сектор във Великобритания. През февруари London & Partners, рекламната администрация към кметството в Лондон, представи данни, според които технологичните компании само в столицата са получили 1,4 млрд. долара финансиране през миналата година, като 795,2 млн. долара са дошли от американски инвеститори.

Тези цифри обаче бледнеят в сравнение с това, което получават технологичните компании в САЩ. Според американската асоциация National Venture Capital Association през 2014 г. американските венчър фондове са управлявали около 156,5 млрд. долара и, имайки предвид минали тенденции, десетки милиарди от тези пари вероятно се вливат в компаниите от Силициевата долина.

Cisco залага на „интернет на нещата“ - или както технологичният сектор го описва „интернет на всичко“, който се очаква да се превърне в огромен пазар на мрежово оборудване, предоставяно от компании като Cisco.

Анализаторите очакват десетки милиарди устройства - от малки сензори, контролиращи машини, до автономни автомобили и кораби, да се нуждаят от базова интернет връзка. В миналото Cisco е описвал пазара като „възможност на стойност 19 трлн. долара“, като според компанията до 2020 г. ще има около 50 млрд. устройства, които ще бъдат свързани с интернет.

Британските компании също се опитват да се възползват от очаквания ръст на интернет на нещата, като британските производители на чипове като Arm Holdings и Imagination Technologies, които преди спечелиха от бума на смартфони, сега се фокусират върху създаването на предложения за тези „свързани“ с интернет продукти.

Cisco вече разшири базираната си в Кралството образователна програма, с която помага на учениците да използват научните, технологичните, инженерните и математическите си умения. Тя цели да подкрепи и правителството в желанието му да се справи с регионалния икономически дисбаланс, създавайки центрове, университетски партньорства, инвестиционни и стажантски програми в северната част на страната.

Обединеното кралство е вторият най-голям пазар на Cisco, като компанията има 7000 служители в страната. Фирмата възнамерява да удвои офиса си в Лондон до края на 2015 г., отваряйки повече от 200 работни места.

През последните пет години Cisco вече придоби по-малки британски компании, специализирани в предоставянето на видео услуги от ново поколение и облачни технологии за сигурност.

Cisco заяви, че вече е инвестирала повече от 5 млрд. долара в технологии и работни места в икономиката на Острова чрез инициативи като British Innovation Gateway – схема за подпомагане на британски технологични предприемачи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още