Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Данъчният казус Apple-Ирландия отново излиза на дневен ред

За Ирландия няма правилен ход в създалата се ситуация

Данъчният казус Apple-Ирландия отново излиза на дневен ред

Снимка: Aidan Crawley/Bloomberg

Сблъсъкът на Apple с регулаторите по конкуренцията в Европейския съюз се насочва към връхната си точка днес, след като вторият най-ключов съд в Европа реши дали компанията трябва да плати обратно 13 млрд. евро данъци на Ирландия. Това е ключова част от борбата на ЕС срещу твърде изгодните данъчни сделки, които компаниите сключват различни страни, предава Ройтерс.

В решението, издадено преди четири години, Европейската комисия заяви, че Apple се е възползвала от незаконна държавна помощ чрез две ирландски данъчни постановления, като това е намалило данъчната й тежест в продължение на повече от две десетилетия до най-ниско 0,005% през 2014 г.

Още по темата

Поражение за еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер може да отслаби или забави висящите дела срещу сделките на Ikea и Nike с Нидерландия, както и на Huhtamaki с Люксембург.

Вестагер, която постави данъчната реформа в центъра на управлението си по това време, миналата година видя как същият съд отмени искането ѝ Starbucks да плати до 30 млн. евро холандски данъци. В друг случай съдът също отхвърли решението ѝ срещу белгийска данъчна схема, свързана с 39 мултинационални компании.

Някои анализатори въприемат спора с Apple като загуба за Ирландия, която обжалва заповедта на Европейската комисия заедно с производителя на iPhone.

Въпреки че сумата от 14 млрд. евро с лихвите ще помогне в известна степен за запълването на празнините във финансите на държавата, причинени от коронавируса, Дъблин се опитва да защити своя облекчен данъчен режим, който привлече 250 хил. компании от цял свят.

Ако Ирландия постигне целта си, правителството ще бъде осмивано от опозиционните партии, че не взема пари, с които може да покрие поне половината от прогнозирания бюджетен дефицит в размер на 10% от брутния вътрешен продукт тази година.

Ако Ирландия загуби, правителството отново ще бъде критикувано от същите политици за обжалването. Решение в полза на ЕК може да повдигне въпроси относно прилагането на данъчния кодекс в Ирландия в толкова деликатен момент, когато се обсъждат глобалните правила за облагане на дигиталните гиганти.

Поражението може да навреди и на способността на Ирландия да привлича инвестиции.

За Apple загубата би бил проблем, но управляем, като се има предвид, че паричните ѝ наличности надхвърлиха 190 млрд. долара в края на второто ѝ фискално тримесечие.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Загубата на DoorDash нарасна, но компанията повиши прогнозата си