IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дейвид Заслав - най-високоплатеният изпълнителен директор в САЩ

Малко известният директор на Discovery Communications е натрупал повече от 150 милиона долара през миналата година

16:35 | 14.06.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Може досега никога да не сте чували името Дейвид Заслав, но вероятно сте гледали телевизионните му програми. Той е главният изпълнителен директор на Discovery Communications, чието портфолио включва програмите TLC, Oprah Winfrey Network и Discovery Channel, коментира CNN.

Когато наскоро Equilar представи списъка с най-високоплатените изпълнителни директори на американски компании, Заслав изпревари добре познати магнати като шефовете на Oracle, Yahoo, JP Morgan Chase и дори Рупърт Мърдок.

Заслав, на 55 години, е бивш асоцииран професор от Fordham University. Миналата година той е спечелил 156,1 млн. долара, с 44,2 млн. долара повече от следващия изпълнителен директор в класация – Майкъл Фрайс от Liberty Global. Цялостното му заплащане прави Заслав най-високоплатения изпълнителен директор, откакто Тим Кук от Apple получи повече от 370 млн. долара през 2011 г.

Заслав е изключително успешен като лидер на Discovery. Откакто пое поста през 2007 г., акциите на компанията са поскъпнали с повече от 300%. А Заслав успя да увеличи заплащането си с новия договор, който подписа през миналата година. Договорът, който изтича през 2019 г., включва базова заплата от 3 млн. долара и повече от 6 млн. долара бонуси. Останалата част от забележителния пакет е под формата на акции и опции.

Фактът, че Заслав работи за човек, известен с щедрото си заплащане на директорите си, също помага. Джон Малоун, т.нар. „цар на кабелните телевизии“ и председател на Liberty Media, е член на борда на Discovery, която се отдели от Liberty през 2005 г.

След като Заслав подписа новия си договор през миналата година, Малоун приветства разширяването на „влиянието и значението“ на Discovery. “Очакваме с нетърпение работата ни с Дейвид, за да продължим да правим същото през следващите 6 години“, каза Малоун по това време.

За да постигне това и да запази заплащането си на сегашните нива, Заслав ще трябва да се справи с редицата неуспехи напоследък. Огромна част от заплатата на Заслав през 2014 г. - 145 млн. долара – е под формата на акции и опции. Това означава, че заплащането му до голяма степен зависи от представянето на акциите на компанията, които обаче не дават добри резултати напоследък.

Докато Заслав натрупа много през миналата година, акциите на Discovery са загубили 24% от стойността си през 2014 г. За тази година те отбелязват спад от 4%, а приходите от реклама на компанията са се увеличи незначително през миналата година. В момента Заслав се бори с дилемата дали да продължи едно от най-популярните си предавания - „19 Kids and Counting”.

Въпреки това Мартин Пайконен, управляващ директор на отдела за капиталови изследвания в Rosenblatt Securities, остава оптимист за Discovery. Той даде рейтинг за „купуване“ на акциите на компанията, базирайки се на разширяването в чужбина, което включва миналогодишното придобиване на Eurosport.

Според Пайконен разширяването е отличителен белег за управлението на Заслав. Дали той ще стане все по-ценен, казва Пайконен, зависи от ефективността, с която Discovery прави своето съдържание достъпно в дигиталния свят. Netflix премахна Discovery от програмите си през миналата есен, което накара ТВ компанията да си партнира с Hulu през декември.

"Времето ще покаже кой е взел най-умното решение“, казва Пайконен. „Резултатите ще се видят през следващата година. Няма бърз отговор на това.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още