IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делът на интернет компаниите от БВП на Русия достигна близо 4%

Русия ще защитава своите компании, ако чуждестранните интернет гиганти нарушат конкурентните условия на пазара, предупреждават от администрацията на президента

17:41 | 08.04.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Делът на руския интернет пазар в брутния вътрешен продукт на страната е нараснал значително и днес достига близо 4 на сто, посочва първият заместник-началник на администрацията на президента Владимир Путин Сергей Кириенко, цитиран от ТАСС. 

„В Русия делът на интернет компаниите вече е около 4% от брутния вътрешен продукт, като той продължава да се покачва бързо, а интернет икономическата зона нарасна многократно в сравнение с която и да било друга сфера“, добави Кириенко.

По неговите думи отговорът на въпроса дали международната общност и държавата трябва да участват в регулирането на интернет е очевиден.

„Това е неизбежно“, подчертава той.

Междувременно Кириенко добави, че руският пазар е отворен за големите интернет компании, но те не трябва да нарушават правилата на конкуренцията.

„Нашият пазар е отворен, няма бариери и никога няма да има, но смятаме, че всички големи чуждестранни компании, които биха дошли тук, трябва да се ангажират да не нарушават конкурентните условия, да не използват своите предимства или определени елементи на монополни разпоредби, за да ограничават тази конкуренция. В такава ситуация сме длъжни да подкрепяме нашите компании и да ги защитаваме“, предупреди Кириенко.

Според него интернет гигантите, които идват от други страни, трябва да вземат под внимание културните и моралните аспекти на страната, да спазват законите и да плащат съответните данъци.

Той отбеляза също, че руските интернет компании не трябва да се намесват в развитието на стартъпите.

„Ще изградим държавна политика в тази област, така че нашите големи компании да не се възползват от своята монополна позиция и така да ограничават развитието на конкуренцията и на по-малките компании“, подчертава Кириенко.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 7
fon
преди 4 години
То толкова им е БВП-то. Пък са набутали в тези 4% сигурно и всички *** на Путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още