IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Демократите препъват технологичните компании при влизането им във финансите

Криптовалутата на Facebook може да предизвика по-голям отпор от страна на властите

12:39 | 15.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Предложение за възпрепятстването на големите технологични компании да работят като финансови институции или да пускат свои дигитални валути се обсъжда от мнозинството от демократите в Комисията за финансовите услуги към Камарата на представителите в САЩ. Това става ясно от копие на законопроект, разгледано от Ройтерс.

В знак на задълбочаващите се подозрения, след като Facebook предложи своята криптовалута, а това предизвика големи възражения, законопроектът предлага глоба от 1 млн. долара на ден за нарушаване на тези правила.

Подобно предложение вероятно би предизвикало опозиция от страна на републиканците, които се стремят към иновации и вероятно трудно ще събере достатъчно гласове за прехвърляне на въпроса към долната камара.

Но дори и да премине през Камарата на представителите, законопроектът ще трябва да мине през Сената, където вероятно също ще се сблъска с проблеми.

Въпреки това предложението изпраща силно послание към големите технологични компании, които отправят все по-жаден поглед към финансовите услуги.

Проектозаконът “Дръжте големите технологични компании извън финансите” описва засегнатите компании като такива, които предлагат основно онлайн платформа, с годишни приходи от поне 25 млрд. долара.

“Една голяма платформа не може да създава, поддържа и експлоатира дигитален актив, който има за цел да бъде широко ползван като средство за размяна, като начин за съхранение на стойност или друга подобна функция”, гласи текстът.

Facebook, която напълно отговаря на описанието, обяви през миналия месец, че през 2020 г. ще пусне собствена криптовалута.

Facebook и 28 партньори, включително Mastercard, PayPal Holdings и Uber Technologies, ще създадат Libra Association, за да управляват новата криптовалута. Към групата още не са се присъединили банки.

През миналата седмица американският президент Доналд Тръмп отправи критики към Libra и други криптовалути. Той настоя компаниите в тази сфера да започнат да се подчиняват на банковите изисквания и глобалните разпоредби в сферата, ако искат да “станат банка”.

Коментарите Тръмп направи, след като председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви на депутатите, че планът на Facebook за дигитална валута, наречена Libra, може да не успее да продължи напред, освен ако компанията не адресира опасенията за опазването на личните данни, прането на пари, опазването на потребителите и финансовата стабилност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още