IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Денят, в който колата ви ще струва по-малко от данните, които събира

Интернет на нещата ще промени цели индустрии по начин, който все още ни е трудно да си представим

16:43 | 01.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Следващото поколение едва ли ще се нуждае от шофьорски книжки и едва ли ще знае да управлява автомобил поради простата причина, че колите ще се карат сами, а човекът ще ги наема на улицата така, както си взема колело в Амстердам например. Това заяви по време на конференцията IBM SEE BusinessConnect 2016 Скот Нюман, глобален маркетинг директор на IBM, отговарящ за Watson Internet of Things.
 
По думите му всичко това ще се дължи на "интернет на нещата" – светът на свързаните устройства, който „напълно ще промени правилата на играта“.
 
„Сигурен съм, че производителите на автомобили един ден ще печелят повече от продажбата на данни, които събират посредством софтуер, отколкото от продажбата на коли“, коментира Нюман.
 
Той твърди, че компаниите трябва да станат дигитални, но това не е дестинацията, до която да стигнат, а по-скоро е основата, върху която да стъпят.
 
„Огромните обеми от данни трансформират градове, индустрии и професии. Компютърът навлиза в нова когнитивна ера. Това означава едно – ще взимаме по-добри решения много по-бързо“, обясни експертът. Така ще се стигне до промяна в цялата градска екосистема.
 
Като пример Нюман посочи липсата на конферентни зали за срещи в повечето големи градове и възможностите за по-ефективното им използване.
 
„Представете си, че залата има сензори, които разбират дали нещо мърда в нея и съответно дали тя е заета или свободна. Представете си, че стаята ви знае, че имате среща в определен час и включва климатика 10 минути преди да пристигнете. Това са само дребни примери“, обясни той.
 
Според Нюман интернет на нещата ще доведе до напълно нова ера на ефективност, както в работна среда, така и в целите градове.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:44 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още