IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутати настояват AT&T да скъса всички търговски връзки с Huawei?

Отношенията с China Mobile също са поставени под въпрос

12:02 | 16.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американски депутати настояват вторият по големина телекомуникационен оператор в САЩ AT&T да скъса всичките си търговски връзки с китайския производител на смартфони Huawei Technologies и се противопоставят на плановете на телекомуникационния оператор China Mobile да навлезе на американския пазар заради опасения за националната сигурност, твърдят двама представители на властите, цитирани от Ройтерс.

Предупреждението идва, след като администрацията на американския президент Доналд Тръмп поде по-тежка линия по отношение на политиките, инициирани от неговия предшественик Барак Обама по редица въпроси.

По-рано през този месец AT&T беше принудена да се откаже от плана си да предлага на потребителите телефони Huawei, след като някои членове на Конгреса лобираха срещу идеята пред федералните регулатори, твърдят източници на Ройтерс.

Американското правителство блокира редица китайски придобивания във връзка с опасения за сигурността, включително предложението на Ant Financial да купи американската компания за трансфер на пари MoneyGram International.

Депутатите също така поясняват на американските компании, че ако имат връзки с Huawei и China Mobile, това може да повлияе негативно на възможността им да правят бизнес с правителството на САЩ, твърди единият от източниците, пожелал анонимност, тъй като няма право да говори публично по темата.

China Mobile, най-големият мобилен оператор в света, не е отговорил на запитването за коментар.

AT&T отказва да коментира темата, както и депутатите, които в миналото изразиха опасения относно перспективите пред сделката между AT&T и Huawei.

Huawei също не желае да коментира темата, но по-рано през тази седмица каза пред Ройтерс, че продава свое оборудване през над 45 от 50-те топ доставчици и поставя сигурността и опазването на данните на своите потребители като свой основен приоритет.

Експерти по национална сигурност се опасяват, че всички данни от устройствата на Huawei, например местоположението на потребителя, ще бъдат достъпни за китайските държавни служби за шпионаж. През 2012 г. Huawei и ZTE бяха обект на американско разследване за това дали тяхното оборудване дава възможности за чуждестранен шпионаж и заплашва ключова американска инфраструктура. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още