IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Didi Chuxing тества разплащания с „цифровия юан“

Компанията за споделено пътуване е използвала дигиталната валута при методите за разплащане на своята платформа

12:48 | 08.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Компанията за споделено пътуване Didi Chuxing е тествала китайските цифрови пари като метод за разплащане за своите услуги, съобщава Bloomberg.

Подкрепеният от SoftBank Group Corp. стартъп заяви, че работи с изследователското звено на Народната банка на Китай за използването на дигиталното платежно средство, наречено Digital Currency Electronic Payment, или DCEP. Това включва тестване на токена на платформата на Didi за споделено пътуване, посочват хората, запознати с въпроса.

Все още остава неясно кога ще бъде въведена официално възможността за разплащане с дигиталната валута за клиентите на Didi. 

Акциите в китайските компании за финансов софтуер и информационна сигурност, включително тези на Feitian Technologies Co. и Julong Co., поскъпнаха с 10% в края на днешната сесия след появата на новината. Представители на централната банка на Китай отказаха да дадат коментар.

Китайското правителство започна пилотната програма за своята дигитална валута, която се базира на принципа на цифровия портфейл и предлага на Пекин по-голям контрол върху финансовата система на страната.

Първоначалното тестване е ограничено до четири града, като местните медии съобщават, че част от парите са разпределени чрез транспортни субсидии за жителите в Суджоу. Въпросът около въвеждането на валутата в национален план обаче остава. Китайската индустрия за разплащания в размер на 27 трлн. долара вече е доминирана от интернет гигантите Alibaba Group Holding Ltd. и Tencent Holdings Ltd.

Тестването на дигиталния юан от Didi, която свързва половин милиард китайски пътници, ще подпомогне по-бързото приемането на цифровата валута в Китай и ще заздрави ролята на Пекин като лидер при виртуалните токени, одобрени от правителството.

В момента Didi използва инструменти за разплащане, предоставени от Tencent и подкрепената от Alibaba Ant Group.

Централната банка на Китай води регионалната инициатива в разработването на дигитално платежно средство, след като очерта своите планове в това отношение през 2014 г. Цифровата валута е предназначена за евентуално заместване на физическите монети и банкноти и може да предложи алтернатива на международните платежни системи, базирани на долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още