IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Didi, китайският конкурент на Uber, ускорява плановете си за IPO

То може да се случи още през второто тримесечие на 2021 г., твърдят източници

20:01 | 19.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайският гигант в споделеното пътуване Didi Chuxing Technology ускорява плановете си за първично публично предлагане с идеята да го осъществи още през следващото тримесечие, така че да се възползва от преобръщането на бизнеса след пандемията, твърдят източници, запознати с плана и цитирани от Bloomberg.

Didi, най-голямата инвестиция в портфолиото на SoftBank Group, се цели в оценка над 62 млрд. долара, колкото си осигури при последния си кръг на финансиране, допълват източниците, пожелали да останат анонимни, защото нямат право да обсъждат публично въпроса.

Компанията е изтеглила плановете си за по-ранен период, след като преди това планираше IPO-то ѝ да се случи в края на 2021 г. Промяната се е случила, след като конкурентът на Uber е започнал да се възстановява благодарение на успеха в Китай, където Covid-19 в момента е под контрол;

Didi може да набере близо 9 млрд. долара в рамките на един от най-големите технологични дебюти в света през 2021 г. Компанията не е взела финално решение за това къде ще се листне, коментира един от източниците. Засега плановете на Didi са предварителни, а датата за IPO-то все пак може да бъде изместена за по-късно през годината в зависимост от преговорите.

Първично публично предлагане ще отбележи забележителен обрат за една компания, която първо се сблъска с регулаторите, а след това с Covid-19. Тя се надява да бъде посрещната със същия инвеститорски ентусиазъм, какъвто имаше към технологичните дебюти тази година – от този на китайската видео услуга Kuaishou Technology до този на южнокорейския пионер в онлайн търговията Coupang.

“Didi иска да се възползва от горещия пазар на първични публични предлагания в Китай“, твърди Брок Силвърс, главен инвестиционен директор на базирания в Хонконг фонд за дялово инвестиране Kaiyuan Capital.

Миналата година президентът на Didi Джийн Лиу заяви, че основният бизнес на компанията вече е започнал да генерира малка печалба. Приходите и дневният брой превози са надминали нивата отпреди пандемията и сега са нарекорден връх, допълват източниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още