IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дигитализацията на процесите – решаваща за бизнеса

По-високата степен на дигитализация не води до освобождаване на персонал, сочи проучване

17:38 | 23.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Повече от 80% от участниците в анкета на Германо-Българската индустриално-търговска камара оценяват ролята на дигитализацията в своята компания като „решаваща“ или „много значима“, съобщиха от камарата. По отношение на актуалното ниво на дигитализация над половината от запитаните отговарят, че то е над средното.

В анкетата „Индустрия 4.0 в България“* през юни са се включили 59 фирми членове на камарата (български, германски и други чуждестранни компании).

Близо 90% от фирмите до три години вече ще са направили стъпки в посока дигитализиране на процесите. 64% отговарят, че разполагат с отдел или служител, отговорен за това. Над 70% от анкетираните през следващите пет години ще инвестират до 3% от оборота си.

Резултатите оборват тезата, че по-високата степен на дигитализация води до освобождаване на персонал: 61% от анкетираните не очакват промяна в броя на служителите си като следствие от дигитализацията.

Над половината от участниците в анкетата посочват нивото на квалификация на персонала и обема на необходимите инвестиции сред предизвикателствата на дигиталното обвързване на производствения процес. Сигурността на данните също е от решаващо значение за ръководствата на компаниите.

На фона на страховете на предприемачите логични са исканията им към политическата власт: насърчаване на допълнителна квалификация и данъчни стимули при взимане на мерки за дигитализиране. Предпоставка за технологичната промяна са големи инвестиции, както при големите, така и при малките и средноголемите компании.

Сред водещите стимули за компаниите да дигитализират процесите са увеличение на ефикасността, по-добро планиране и управление, увеличаване на продуктивността.

*Концепцията за „Индустрия 4.0“, т. нар. четвърта индустриална революция, представлява цялостното обвързване посредством съвременни дигитални технологии на процесите в едно предприятие, чрез които се създава стойност: от разработването, през производството и логистиката, до сервиза и изваждането от експлоатация. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още