IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дигитализацията в земеделието започна

Фермерите трябва да работят с новите решения, препоръча Светлана Боянова, председател на Института по агростратегии и иновации

09:23 | 05.04.18 г.
Дигитализацията в земеделието започна

Интересът на фермерите към дигитализацията расте. Това каза председателят на Института по агростратегии и иновации Светлана Боянова в предаването „Бизнес среща“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Таня Кръстева. 

По думите ѝ връзката между ИТ индустрията и земеделието е на много ниско ниво и поради тази причина държавата трябва да създаде средата и необходимата инфраструктура, така че ИТ компаниите и специалистите да решават проблеми на земеделския бранш и да предоставят продукт, който е необходим конкретно за дадено стопанство.

Според Боянова дигитализацията в земеделието е започнала още с навлизането на GPS системите.

Фермерите трябва да придобият дигитални умения, за да работят с новите решения и да ползват широколентовия интернет в селските райони, препоръча тя.

Председателят на Института по агростратегии и иновации смята, че дигиталните решения могат да облекчат административните процедури за земеделците. Тя даде за пример Естония, където подаването на документи към администрацията става онлайн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още