IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Директорът по продажбите на дребно на Apple напуска компанията

Анджела Арендс следва серията от оставки в звеното за търговия на дребно

14:40 | 06.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският технологичен гигант Apple обяви, че директорът му по продажбите на дребно Анджела Арендс ще напусне компанията през април след пет години, прекарани на този пост. Това е третата оставка на ритейл директор, привлечен извън компанията, предава Ройтерс.

Технологичната компания, която е известна с дългото управление на директорите си, не е разкрила причината за напускането. Всичко това се случва в момент, в който Apple се опитва да преобърне продажбите на своите смартфони.

Арендс, която е сред най-високо платените директори на Apple, дойде в компанията през 2014 г., след като беше изпълнителен директор на модния търговец на дребно Burberry Group.

По време на нейното управление компанията промени дизайна на своите магазини, засилвайки усещането за Apple като за луксозна марка. Освен това отвори търговски обекти в скъпи райони, включително магазин със стъклени стени, помещаващ се на Мичиган Авеню в Чикаго.

Арендс предприе няколко спорни хода, като премахването на формата „Genius Bar” за технически услуги от магазините и предложи по-приятелски центрове за услуги на тяхно място.

Освен това Арендс намали броя на външните участници, на които се разчита за управлението на магазините, откакто бившият главен изпълнителен директор Стив Джобс нае Рон Джонсън през 2000 г., за да изгради ритейл операциите на Apple. При напускането му десетилетие по-късно Apple имаше редица магазини, които предизвикваха завист у индустрията и генерираха толкова приходи на квадратен метър, че можеха да се конкурират с търговците на бижута.

За кратко Apple нае британския директор Джон Броует да управлява магазините, а след това привлече Арендс. За петте години на поста си тя направи само лека промяна в броя на търговските локации на компанията – от 437 през фискалната 2014 г. до малко над 500 днес, но пък реновира много стари обекти.

Арендс спечели 26,6 млн. долара в Apple през фискалната 2018 г., повече от главния изпълнителен директор Тим Кук, но наравно със сумите, получени от други директори. Нейното управление е относително кратко в сравнение с тези на директора по услугите Еди Кю, оперативния директор Джеф Уилямс и маркетинг директора Фил Шилер, всеки от които работи за Apple по повече от 20 години.

Apple обяви, че директорът по човешките ресурси Дидре О’Браян ще бъде старши вицепрезидент „Търговия + Хора“ и ще замени Арендс. Той работи в Apple от повече от 30 години.

Миналия месец Apple разкри първия в историята си спад на продажбите на смартфоните си за периода, включващ Коледа, от пускането на iPhone за първи път преди повече от десетилетие. Освен това предупреди инвеститорите, че продажбите през текущото тримесечие вероятно ще са по-ниски от очакванията на Wall Street.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още