IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джак Дорси се оттегля от лидерския пост в Twitter

Източници на CNBC твърдят, че той е на път да се откаже от ръководната си позиция

16:56 | 29.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Cole Burston/Bloomberg</em></p>

Снимка: Cole Burston/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на Twitter Джак Дорси подаде оставка от ръководната си позиция, предава Ройтерс.

Цената на акциите на компанията нарасна с повече от 11% в резултат на новината.

До този момент Дорси беше главен изпълнителен директор и на Twitter, и на компанията за дигитални разплащания Square. Акционерът в Twitter – Elliot Management, настояваше за смяната на Дорси на ръководния пост от 2020 г., преди инвестиционната фирма да сключи споразумение с мениджмънта на компанията.

Основателят на Elliot Management и инвеститор милиардер Пол Сингър поставяше под въпрос дали Дорси може да управлява две публични компании и затова го призова да се оттегли от поста си на изпълнителен директор на една от тях.

От Twitter обявиха, че лидерският пост ще заеме досегашният главен технологичен директор Параг Агравал. Той ще трябва да се справи с агресивните вътрешни цели на Twitter. По-рано тази година компанията заяви, че иска да има 315 млн. монетизируеми активни потребители дневно до края на 2023 г., както и да удвои годишните си приходи през същата година.

След години, изпълнени с критики, Twitter се зае с пускането на нови функции и продукти, за да се справи с огромното си изоставане спрямо по-големи конкуренти като Facebook и приложения като TikTok, що се отнася до иновациите.

Въпреки бързия темп, с който се въвеждат новите функции, цената на акциите на Twitter се понижи през последните месеци. Това увеличи натиска върху Дорси.

Той се оттегля от поста, защото се чувства уверен в наследника на поста си. Планът му е да се фокусира върху Square и в други начинания, като филантропията, твърди източник. По думите му компанията се подготвя за тази промяна от миналата година.

Дорси, който основа социалната мрежа, беше неин изпълнителен директор до 2008 г., преди да бъде отстранен от позицията. Той се завърна на нея през 2015 г., след като Дик Костоло реши да се оттегли.

Агравал, който служи като главен технологичен директор от 2017 г., е част от екипа на Twitter от повече от десетилетие. Той отговаря за стратегията, включваща изкуствен интелект и машинно обучение.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още