IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джак Ма дойде в Европа за първото си пътуване от повече от година

Той е в Испания, където учи повече за технологиите, свързани с опазването на климата, както и за земеделието

18:15 | 19.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Marlene Awaad/Bloomberg</em></p>

Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg

Основателят на Alibaba Group Holding Джак Ма е в Европа на учебна обиколка, пише South China Morning Post. Това е първото пътуване зад граница на китайския милиардер от повече от година, предава Ройтерс.

Ма стои далеч от светлината на прожекторите, откакто миналата година изнесе реч, в която публично отправи критики към регулаторната система в Китай. Сега той е в Испания на проучвателна обиколка, на която се запознава със земеделието и технологиите, свързани с климатичните промени, пише изданието, позовавайки се на свой източник, който е запознат с плановете на предприемача.

Ма е бил в Хонконг по лични въпроси със семейството си, преди да отлети за Европа, допълва TSMC, който е собственост на Alibaba.

Онлайн гигантът не е отговорил веднага на запитванията за коментар.

Джак Ма, който по принцип не се крие от общественото внимание, се оттегли от поста си на председател на Alibaba през 2019 г.

След въпросната реч на Ма обаче компанията му се оказа под натиска на китайските регулатори и дори доведе до отменянето на планираното голямо първично публично предлагане на Ant Group, което се очакваше да достигне 37 млрд. долара.

Действията на Пекин срещу Alibaba прераснаха в мащабна кампания на властите, целяща обуздаването на китайските технологични гиганти, които подобно на американските се разраснаха значително през последното десетилетие, превръщайки се в играчи с огромно пазарно влияние.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още