IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джак Ма е намалил дела си в Alibaba за последната година

От 6,2% делът му вече е 4,8%, сочат документи на компанията

18:33 | 13.07.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg</em></p>

Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg

Съоснователят на Alibaba Group Holding Джак Ма е свил дела си в компанията през последната година - от 6,2% на 4,8%,  а от продажбата са генерирани около 8,2 млрд. долара при сегашната стойност на акциите. Това сочат годишни документи, подадени до регулаторите, предава Ройтерс.

Намаляването на дела се случва след като през септември Ма се оттегли от поста си на изпълнителен председател на китайската компания за електронна търговия и вече не заема формална роля в нея. Тогава той заяви, че планира да се фокусира върху филантропията.

Alibaba не разкрива средната цена при продажба на акциите в случая. Откакто преди година Ма заяви, че притежава 6,2% в компанията, стойността на книжата е нараснала с около 40%.

Доброто представяне на акциите беше подкрепено от факта, че печалбата надмина очакванията, въпреки че икономиката на Китай рязко се забавя, но все повече хора пазаруват онлайн основни продукти заради пандемията от Covid-19.

Изпълнителният заместник-председател на Alibaba Йозеф Цай също е намалил дела си в компанията през този период – от 2,2% до 1,6%.

Както Цай, така и Ма, са все по-малко ангажирани с обичайните операции откакто Даниел Джан беше обявен за наследник на Ма като председател на компанията. Той пое ролята формално през септември 2019 г.

През тази година двамата дариха милиони бройки лична защитна екипировка през отделните си благотворителни звена на болници по целия свят, за да помогнат за борба с разпространението на коронавируса.

В документи, подадени към Комисията по ценните книжа и фондовите борси в САЩ през април 2019 г., се посочва, че Ма планира да продаде 21 млн. акции в рамките на година, за да подкрепи филантропските си усилия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
kane
преди 3 години
...ще призная мъск за умен ако и той сега продава...ама май уви
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още