IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джак Ма: Няма начин да създадем един милион работни места в САЩ

Търговията не може да бъде използвана за война, а трябва да стимулира мира, смята основателят на Alibaba

15:05 | 20.09.18 г.
<p>
	Основателят на Alibaba Джак Ма.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Основателят на Alibaba Джак Ма. Снимка: Ройтерс

Основателят на Alibaba Джак Ма, който преди време заяви, че компанията за електронна търговия ще стимулира създаването на един милион работни места в САЩ, отстъпи от плановете си, предава ВВС.

Позовавайки се на продължаващата търговска война между САЩ и Китай, Ма заяви пред китайската държавна осведомителна агенция Синхуа: „Няма начин да изпълним това обещание“.

По-рано тази седмица той каза на конференция за инвеститори, организирана от Alibaba, че търговското напрежение може да продължи десетилетия.

Преди време Ма пропагандираше идеята за експанзия в САЩ. През януари 2017 г. той се срещна с американския президент Доналд Тръмп и очерта план за засилване на присъствието на Alibaba в Америка и за задълбочаване на отношенията между двете страни.

Alibaba коментира тогава, че достъпът до китайски клиенти чрез онлайн платформата ѝ за търговия ще помогне на американските компании да растат и да наемат служители, като се очакваше те да достигнат един милион души в идните пет години.

В четвъртък обаче Ма заяви, че обещанието се е основавало на идеята за силни американско-китайски отношения, които обаче се влошиха в последно време.

„Настоящата ситуация вече унищожи първоначалното допускане. Няма как да изпълним обещанието, но няма да прекратим усилията си и ще работим усилено, за да насърчаваме стабилното развитие на китайско-американската търговия“, каза Ма.

„Търговията в света наистина се нуждае от усъвършенстване, но тя не е оръжие, не може да бъде използвана за война, а трябва да стимулира мира“, допълни той.

Обещанието за работните места на Alibaba последва инвестициите й в американски компании като Snapchat и Jet.com, както и усилията за създаване на американски сайт за онлайн пазаруване.

След срещата им през 2017 г. Тръмп изглеждаше положително настроен, като заяви пред журналисти: „Двамата с Джак ще направим прекрасни неща“.

Няколко седмици по-късно филиалът за дигитални плащания на Alibaba, Ant Financial Services Group, обяви планове за придобиването на американската компания за парични преводи Moneygram.

Но сделката така и не се осъществи, тъй като отношенията между САЩ и Китай се влошиха. През август 2017 г. Тръмп нареди разследване на китайските търговски практики, като обвини страната в несправедливо отношение към американските компании.

А през януари администрацията му блокира сделката на Ant Financial за Moneygram по съображения за националната сигурност.

Впоследствие САЩ обявиха мита до 25% върху китайски вносни стоки на стойност 250 млрд. долара. Последните налози ще влязат в сила идната седмица.

Китай отговори като повиши собствените си мита върху американски продукти. Анализатори предупредиха също,  че американски компании, които продават в Китай може да бъдат изправени пред националистическа съпротива срещу продуктите им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още