IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джак Ма: Прекалено много пари водят и до много грешки

Според главния изпълнителен директор на SoftBank Масайоши Сон интуицията му е подсказала част от най-добрите му инвестиции

16:37 | 06.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Основателят на Alibaba Джак Ма предупреди, че “прекалено много пари” неминуемо водят до “много грешки”. Коментарът той направи по време на публична дискусия с главния изпълнителен директор на SoftBank Масайоши Сон, пише Financial Times.

“Не правите никакви грешки, когато нямате пари”, заяви Ма на аудиторията от студенти от Токийския университет. “Когато имате прекалено много пари, ще правите много грешки”.

Сон, чийто Vision Fund на стойност 100 млрд. долара инвестира огромни суми в стартъпи, заяви, че ще “продължи да инвестира още и още”, след загубата на 4,6 млрд. долара от инвестицията в генериращата загуба WeWork.

“Страстите и мечтите ми са над 100 пъти по-големи от това, което съм постигнал до този момент”, коментира Сон, но призна, че понякога е губил “много пари”, когато е вземал големи инвестиционни решения, следвайки интуицията си.

Тази интуиция обаче доведе и до най-успешните инвестиции на Сон, когато той предложи на Ма 20 млн. долара през 2000 г., само година, след като Alibaba беше създадена. Така SoftBank днес притежава 26% дял от китайския гигант за онлайн търговия. Делът се равнява на 140 млрд. долара.

Двамата азиатски милиардери са близки приятели и бизнес партньори, но вървят по различни пътища. През септември 55-годишният Ма се оттегли от поста си на главен изпълнителен директор на най-високо оценената публична технологична компания в Китай, за да се фокусира повече върху образованието.

От своя страна, 62-годишният Сон твърди, че търсенето на нови технологии и бизнес модели чрез Vision Fund е само “началото” за него.

“Не върша това като работа. То е забавление. Не мога да спра”, категоричен е Сон. “Искам да създам организация, която да остане и да продължи да бъде все по-важна”.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още