IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джак Ма: Търговската война е най-глупавото нещо на света

Китайският милиардер се обяви за пореден път твърдо против конфликта между Вашингтон и Пекин

16:38 | 05.11.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Съоснователят на китайската технологична компания Alibaba Джак Ма определи търговската война като безсмислена и за пореден път се обяви твърдо против конфликта между Вашингтон и Пекин, съобщава Bloomberg.

Най-богатият човек в Китай, който преди месец предупреди, че търговската война може да продължи две десетилетия, коментира, че е безсмислено да се налагат мита върху вноса на стоките, тъй като азиатската страна се превръща в най-големия купувач на чуждестранни продукти в световен мащаб. Освен това интернет услугите създават нови работни места, отбеляза президентът на Alibaba на бизнес форум в понеделник.

Ма, който представлява най-голямата компания за онлайн търговия в Китай, е отявлен критик на мерките и контрамерките на Пекин и Вашингтон, които засягат стоки за стотици милиарди долара.

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че на предстоящата му среща с президента на Китай Си Дзинпин, която ще се проведе през следващите седмици, е възможно да се стигне до сделка между двете най-големи икономики в света. Въпреки изявлението на Тръмп страните остават разделени по редица въпроси, включително и за достъпа до пазарите и помощта на правителството за държавните дружества в Китай.

„Търговската война е най-глупавото нещо на света“, заяви Ма по време на международния форум в Шанхай.

Изявлението на Ма бе направено дни преди най-важното събитие в годината за Alibaba – Деня на самотните сърца. На празника, който е много популярен в Китай, Alibaba предлага на своите онлайн платформи за пазаруване специални предложения и големи намаления.

Голяма част от приходите на Alibaba се генерират от местна търговия, но компанията предлага различни продукти на чуждестранни брандове като Nike

Превръщането на Китай в незаобиколим световен фактор е едно от най-големите предизвикателства пред страната, смята Ма.

През октомври съоснователят на Alibaba заяви, че има потенциални заплахи пред Световната търговска организация. Тогава милиардерът отбеляза, че президентът Тръмп се стреми да промени международната търговска система, така че да е в полза на САЩ. Тръмп предупреждава, че САЩ може да излязат от Световната търговска организация, тъй като по думите му тя е „несправедлива“.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:34 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 6
ivan4o555
преди 5 години
Така, така Джак!Боли много нали?!Имай впредвид, че САЩ не са те забравили и теб и ще се наложи и ти да се разделиш с няколко милиарда!Направихте милиарди от откраднати технологии от Европа, САЩ, Япония и Южна Корея!Лапането свърши "другарю ***"!Дойде време за плащането.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още