IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джеф Безос е готов да свидетелства пред Конгреса

Това ще е първият път, в който изпълнителният директор на Amazon ще бъде изслушан, твърди източник на Ройтерс

09:32 | 16.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Американският технологичен концерн Amazon.com обяви, че неговият основател и главен изпълнителен директор Джеф Безос иска да свидетелства пред разследващите от Koнгреса, които разглеждат въпроса дали големите технологични компании не нарушават американския антитръстов закон, предава Ройтерс.

В писмо до правната комисия към Камарата на представителите адвокатът на Amazon.com посочва, че компанията сътрудничи на разследването. „Това включва и възможността Джеф Безос да свидетелства по време на изслушване заедно с други главни изпълнителни директори това лято“, гласи писмото от Робърт Келнер от Covington and Burling.

Четирите големи технологични платформи – Google, Amazon, Apple и Facebook, са разследвани както от министерството на правосъдието, така и от правната комисия. Федералната търговска комисия пък разследва Facebook и Amazon, а щатски прокурор се е заел с Facebook и Google.

Дейвид Сицилайн, председател на антитръстовия панел към комисията, посочва, че изслушването на главните изпълнителни директори е „от съществено значение за приключване на това двустранно разследване на състоянието на конкуренцията на цифровия пазар“.

В писмото на Келнер се посочва, че Amazon и комисията ще трябва да „разрешат редица въпроси, свързани с времето, формата и нерешени документални проблеми, докато всичко необходимо е задължително съобразено с извънредните изисквания на пандемията“.

Това ще бъде първият път, в който Безос ще се появи пред Конгреса, твърди източник, запознат с компанията.

В началото на май комисията поиска Безос да свидетелства във връзка с информация, че онлайн търговецът използва данни на трети търговци, за да създава конкурентни продукти. От Amazon отрекоха под клетва тези твърдения още миналия юли.

Освен това писмото посочва, че Amazon е предоставила над 225 хил. страници документи и бележки, но правната комисия не е поела „задължителен ангажимент“, че ще ги остави поверителни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още