IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джеф Безос си запазва контрола на Amazon след споразумение с жена си

През януари двойката обяви, че се развежда, а това постави на карта бъдещето на Безос в компанията му

09:40 | 05.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Архив Ройтерс</p>

Снимка: Архив Ройтерс

Главният изпълнителен директор на Amazon.com Джеф Безос ще запази контрола си над гласовете в рамките на целия си дял от 143 млрд. долара в компанията, след като сключи споразумение със съпругата си Макензи Безос, която ще притежава 25% от тези книжа, коментира двойката, с което сложи край на неяснотата около контрола върху онлайн търговеца, предава Ройтерс.

През януари най-богатата двойка в света обяви, че се развежда. За да уведоми публичността тя използва общо изявление в Twitter, което пък доведе до притеснения, че Безос може да остане с по-малко право на глас в Amazon или Макензи ще засили позициите си.

"Това премахва проблема, с по-малко турнбуленция, отколкото може да се очаквали“, коментира инвеститор, чиято компания притежава акции от Amazon за няколко милиона долара, но е пожелал да остане анонимен заради политиките на фирмата си.

Макензи Безос ще получи дял в Amazon, който ще е на стойност около 36 млрд. долара. Нейните книжа се равняват на 4% дял от Amazon, сочат подадени към регулаторите документи. Акциите на Amazon ще я направят третата жена в света по богатство, докато Безос ще запази позицията си на най-заможния човек на Земята според Forbes.

Двойката, която туитна отделно новината, разкри, че в рамките на споразумението Макензи ще се откаже от активите си в Washington Post, който Безос купи през 2013 г. и който е чест обект на критики от страна на американския президент Доналд Тръмп. Тя няма да притежава дял и от космическата компания Blue Origin, която беше основана през 2000 г.

"Благодарна съм, че приключих процеса по разтрогването на брака ми с Джеф“, написа Макензи Безос в туита си, подчертавайки, че става дума за споразумение. Това е първата и единствената ѝ публикация за този месец.

Двамата не са предоставили повече подробности и финансови детайли, свързани със сделката.

Безос написа в отделна публикация, че е благодарен за „нейната подкрепа“ и това, че се е държала мило в рамките на целия процес.

Според анализаторите това ще накара инвеститорите да се успокоят.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още