IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джеф Безос: Трябва да се върнем на Луната и този път да останем

Американският предприемач твърди, че човечеството няма много време за действие

12:08 | 28.05.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс&nbsp;</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс 

Основателят и главен изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос обеща да използва своя ракетен стартъп за разработването на роботизирани роувъри и потенциални човешки местообитания на повърхността на Луната, дори и подобни проекти да не успеят да спечелят финансова подкрепа от американското правителство, пише Wall Street Journal.

В рамките на конференция, провела се в петък, Безос изложи своята визия за проучването на Луната и евентуалното заселване там. Говорейки за усилията в посока на дългосрочното оцеляване на човечеството, Безос коментира: „Това не е нещо, което можем да изберем да направим. Това е нещо, което трябва да направим“.

Без да се впуска в детайли за новите поколения мощни ракети, космически кораби и други превозни средства, които смята, че ще са необходими за постигането на всичко това, Безос разпалено изложи мнението си за ускоряването на частните пътувания до космоса.

По думите му бъдещите поколения няма да могат да оцелеят на Земята без да се насочат към други части на Слънчевата система.

„Алтернативата е липса на развитие“, коментира той, допълвайки, че без космически селища, обществата по целия свят „ще трябва да спрат да растат“ заради екологични или други ограничения. „Това не е бъдещето, което искам за моите внуци или за внуците на внуците ми“.

Безос определи усилията на неговата ракетна компания Blue Origin като „най-важната работа, която върша“.

Създателят на Amazon отдавна говори за своята решителност да изиграе ключова роля в създаването на основите за супер евтин, сигурен и редовен транспорт в космоса.

Подобно на милиардера Илон Мъск, Безос говори за изграждането на инфраструктура, която евентуално да може да премести милиони хора в нови местообитания в космоса. Идеята е да се създадат ракети за многократни пътувания и пътешествия, които да са толкова рутинни колкото тези на авиокомпаниите.

Коментарите на Безос бяха доста силни. По думите му, за да запазим икономиката жизнена, „ще трябва да напуснем планетата“ и „нямаме много време“ за това. Според него „това няма да бъде направено от една компания“ или от Националната въздухоплавателна и космическа администрация, а ще изисква „хиляди компании, работещи заедно в продължение на много десетилетия“.

"Трябва да се върнем на Луната и този път да останем“, обясни още Безос. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:34 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 10 rate down comment 0
forexar
преди 5 години
Браво, че останаха хора с визия за бъдещето на човечеството, а не вторачени в ежедневни глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
deant
преди 5 години
Може би има впредвид, че трябва да отидем, защото да се върнем там предполага някога да сме били, което става все по съмнително. Нали все пак минаха сигурно повече от 50 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 6
Lucifer
преди 5 години
"Трябва да се върнем на Луната и този път да останем" Тясно ви е вече тук на земята нали! Пожелавам ви да сбъднете тая мечта! Но не забравяйте какво сте обещали: този път да останете там! Чак тогава Земята ще започне да се възстановява а именно когато се изнесете някъде в още по-далечния космос...успех и спазвайте обещанието...да останете там...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още