IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добрите финансови резултати дават нови сили в битката на Intel с AMD

Приходите и печалбата успяха да надминат очакванията на анализаторите

11:34 | 24.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Akio Kon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Американският производител на чипове Intel отчете силна печалба за четвъртото тримесечие и 8% ръст на приходите, с което надмина очакванията на Wall Street за финансовото си представяне, благодарение на по-високите приходи от центровете за данни, пише VentureBeat.

Добрите резултати бяха отчетени в момент, в който компанията се сблъсква с редица предизвикателства, включително нарастващата конкуренция от страна на Advanced Micro Devices, която на CES 2020 обяви, че има най-бързия чип в света.

Intel отчете 20,2 млрд. долара приходи за четвъртото тримесечие, или с 8% повече спрямо година по-рано. Това повишение се дължи до голяма степен на 19% ръст на бизнеса й с центрове за данни спрямо година по-рано.

Коригираната печалба на акция е достигнала 1,52 долара. Анализаторите очакваха Intel да отчете 1,25 долара на акция при 19, 2 млрд. долара приходи.

"Само година, в която следваме дългогодишния ни финансов план, надминахме очакванията за приходите и тези за печалба на акция", коментира главният изпълнителен директор на Intel Боб Суон. Той твърди, че в бъдеще компанията иска да играе по-голяма роля за успеха на своите клиенти и да увеличи възвръщаемостта към акционерите.

Цената на акциите на Intel се повиши със 7 на сто по време на следборсовата търговия до 67,78 долара. С последния си отчет компанията успя да надмине и очакванията за цялата година, с общи приходи от 72 млрд. долара и 4,87 долара на акция печалба, в сравнение със 70,8 млрд. долара приходи и 4,58 долара на акция печалба за 2018 г.

Възстановяването на приходите от центровете за данни е дългоочаквано облекчение, тъй като Intel традиционно е силна на този пазар. Nvidia и други също произвеждат чипове, които ускоряват функциите с изкуствен интелект.

За 2019 г. Intel твърди, че е генерирала 33,1 млрд. долара в брой от операции и е върнала 19,2 млрд. долара на акционерите под формата на дивиденти и обратно изкупуване на акции. Освен това Intel е похарчила 13,4 млрд. долара за проучвания и развитие и е намалила общите си разходи на 27% от общите приходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още