IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доброслав Димитров: Заетите в IT сектора могат да повишат БВП на България

Средната заплата в бранша е 4 пъти по-висока от средната заплата за страната

10:11 | 10.06.18 г. 29
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Ако 100 хиляди души работят в IT индустрията, БВП на България ще расте сигурно с 8% на година. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Доброслав Димитров, съосновател и съсобственик на компанията „Imperia Online” и председател на Българската асоциация на софтуерните компании „БАСКОМ“.

По думите му българският програмист има по-висок стандарт на живот от германския и английския му колега, но държавата ни има проблем. 

„Проблемът ни е, че можем да предоставим този начин на живот само на 20 хиляди души. А защо да не са повече? Ако 100 хиляди души работят в нашата индустрия, БВП на България ще расте сигурно с 8% на година“, каза той в предаването „Клуб Investor” с водещ Ивайло Лаков.

Средната заплата в IT сектора е 4 пъти по-висока от средната заплата за България, добави той.

Доброслав Димитров определи IT индустрията като структуроопределяща: „Вече представляваме 2,5% от БВП на страната, което е впечатляващо, защото го правим с около 20 хиляди души. Нека само си представим какво би било, ако сме 50 или 100 хиляди! Растем средно на годишна база с около 15% за последните 10 години, което е близо 4 пъти повече, отколкото средното за България“.

„Със сигурност трябва да инвестираме усилие – колкото се може повече млади хора да учат информатика и да влязат в нашата индустрия“, препоръча той.

Вижте още тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 5 години
Пак се изказа неподготвен. :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 13
studioaa
преди 5 години
Това щеше да е вярно ако компаниите плащаха данъците у нас, а не аутсорсваха някакви елементи от тяхните системи у нас с една едничка цел - пестене на пари от заплати. Българският ИТ сектор е точно толкова гнил колкото са останалите кол-центрове из големите градове и останалите евро-заводи и цехове, които източват България по наистина находчив начин. Няма нито случай в историята, когато аутсорсване да е донесло просперитет и ръст на БВП. Без СОБСТВЕНА ИНДУСТРИЯ, контролирана от българи, която плаща данъците си у нас ръст на БВП няма да има по-голям от инфлацията в еврозоната и даже това е прекалено много...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 7
thehappyroger
преди 5 години
Хаха, с това масово изтриване на коментари съдържащи истината само доказахте колко сте мизерни и жалки, да не кажете после, че не съм ви казал, аз така или иначе се спасявам от тука.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 5 години
Понеже съм мързелив, ако може някой друг да пресметне с колко ще расте БВП ако работещите в IT сектора са 500 000 или 1 000 000? Или може ли например пенсионерите да не получават пенсии, а да бъдат задължени да се изхранват програмирайки?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
zelka007
преди 5 години
ха ха ... радваш човече . упорит и последователен . хвани се на смислена работа , зарежи това дето те мъчи в момента и ще се оправиш . може и някоя булка да завъртиш да ти радва окото ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 0
red6
преди 5 години
Тая латерна няма ли кой да и натресе един бан? Гледам 9 коментара и си викам - тук има дискусия. Влизам в коментарите - зелената латерна се е развилняла пак...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 0
bgMan
преди 5 години
Само ако правителството на мутрите не започне да се меси и там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още