IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доналд Тръмп критикува глобата на Google

Той твърди, че ЕС е "враг" на САЩ по отношение на търговията

09:24 | 20.07.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп разкритикува решението на Европейския съюз (ЕС) да наложи рекордна глоба от близо 5 млрд. долара на Google. Държавният глава посочи, че блокът се възползва от Съединените щати, предава Ройтерс.

Властите в ЕС обявиха в сряда, че Google трябва да спре да използва своята популярна мобилна операционна система Android, за да блокира конкурентите си, като с това допълниха притеснения за търговските отношения между Вашингтон и Брюксел.

Тръмп използва Twitter, за да коментира решението: "Казах ви! Европейският съюз тъкмо наложи 5 млрд. долара глоба на една от нашите най-добри компании, Google. Те наистина се възползват от САЩ, но не за дълго".

В интервю, излъчено в неделя по CBS, Тръмп определи ЕС като "враг" по отношение на търговията.

Двама бивши представители на антитръстовите регулатори заявиха, че е необичайно, но не нечувано представители на властите да коментират решения, които не са под тяхната юрисдикция.

"Това е напълно контрапродуктивно. Независимо дали ви харесва или не резултатът, това е решение, свързано с правоприлагането в Европа и ние не искаме никой от САЩ да го нарушава“, коментира Джийн Кимълман, ветеран от Министерството на правосъдието.

Уилям Ковачич, бивш председател на Федералната търговска комисия, също твърди, че ходът е необичаен, но не и нечуван.

През 2015 г. тогавашният президент Барак Обама заяви в интервю за Recode, че ЕС понякога е „по-комерсиално насочен, от всичко останало“ в своите разследвания на американски технологични компании, включително Google. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 19 rate down comment 7
khao
преди 5 години
Тръмплина става опасно вреден с глупостите дето дрънка... най тъ.пия президент който са имали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още