IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доставчиците на Apple не се опитват да стигнат до споразумение с Qualcomm

Те водят съдебен спор с компанията във връзка с плащанията за чипове

12:01 | 17.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Водещият адвокат на групата от доставчици на Apple, която търси поне 9 млрд. долара за нанесени щети от Qualcomm, заяви тази неделя, че доставчиците не водят преговори за постигане на споразумение с производителя на мобилни чипове, предава Ройтерс.

Конфликтът е само част от по-голямата битка между регулаторите, Apple и Qualcomm, която доставя модемни чипове, които помагат на смартфоните да се свързват с безжични мрежи.

Миналата седмица Qualcomm си осигури предварителна победа в патентен спор в Китай, където беше забаранена продажбата на някои модели iPhone. По-късно Apple заяви, че е вярвала, че изпълнява всички изисквания, но ще промени своя софтуер, "за да адресира всяко възможно притеснение" около това дали изпълнява правилата.

Qualcomm се сблъска обаче с още предизвикателства във връзка с антитърстовите дела срещу нея от страна на Федералната комисия по търговия в САЩ, когато един от съдиите заяви, че компанията няма да може да спомене, че Apple е сменила чиповете на Qualcomm за конкурентните на Intel, когато делото отиде в съда през следващия месец.

Представители на Qualcomm не са отговорили веднага на запитването за коментар извън обичайните работни часове.

Групата от поддоставчици, която включва Foxconn, чието официално наименование е Hon Hai Precision Industry, Pegatron, Wistron и Compal Electronics, беше въвлечена в спора между Apple и Qualcomm миналата година.

Във веригата от доставки на електроника доставчиците купуват чипове от Qualcomm и плащат отчисления, когато правят смартфони, а след това са реимбурсирани от компании като Apple. Qualcomm миналата година съди групата, обвинявайки я, че е спряла да плаща отчисленията, свързани с продуктите на Apple, а компанията от Купертино реши да ги защити.

От този момент насам доставчиците отправиха свои обвинения срещу Qualcomm, посочвайки, че практиките на базираната в Сан Диего компания да таксува пари за чипове, но след това да взима дял и от коригираната цена за продажба на мобилни телефони като патентно отчисление представлява антиконкурентна бизнес практика.

Групата настоява да ѝ се платят 9 млрд. долара за щетите, нанесени от Qualcomm за отчисления, които тя твърди, че не са били законни. Сумата може да се утрои, ако производителите постигнат успех с твърденията за антитръстовите практики.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още