IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доставките на Huawei може да намалеят с до 25% тази година

Китайската компания може да бъде елиминирана от пазара на смартфони в Западна Европа догодина, ако загуби достъп до Google, твърдят експерти

10:32 | 25.05.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Доставките на китайската телекомуникационна компания Huawei, която беше засегната от строги американски санкции, може да намалеят с една четвърт тази година, а смартфоните й да изчезнат от международните пазари, смятат анализатори, цитирани от Ройтерс.

Доставките на смартфони на Huawei, която е втори по големина производител на смартфони в света по обем, може да се свият с между 4% и 24% през 2019 г., ако забраната остане в сила, смятат анализатори от Fubon Research и Strategy Analytics.

Редица експерти изразиха очаквания, че доставките на Huawei може да намалеят в идните шест месеца, но отказаха да посочат точно с колко заради несигурността около забраната.

Американското министерство на търговията забрани на Huawei да купува американски стоки миналата седмица на фона на ескалацията на търговския спор с Китай.

Технологични компании, сред които Google и притежавания от SoftBank производител на чипове ARM, съобщиха, че ще спрат доставките и ъпдейтите за китайската компания.

“Huawei може да бъде елиминирана от пазара на смартфони в Западна Европа догодина, ако загуби достъп до Google“, казва Линда Сюи, директор на отдел „Безжични смартфон стратегии“ в Strategy Analytics.

Тя прогнозира, че доставките на телефоните на Huawei ще намалеят с още 23% догодина, но смята, че компанията може да оцелее благодарение на размера на китайския пазар.

Fubon Research, която преди време прогнозира, че Huawei ще достави 258 млн. смартфона през 2019 г., сега очаква компанията да достави само 200 млн. в най-лошия сценарий.

Huawei държи близо 30% от европейския пазар според компанията IDC и миналата година е доставила 208 млн. телефона, половината от които са били предназначени за пазари извън Китай. Компанията смята Европа за най-важния пазар за високата си гама смартфони.

Кой печели?

Huawei съобщи, че от години разработва технология, която да й позволи да си бъде самодостатъчна. Но експерти не вярват на твърденията на компанията.

Те смятат, че ключови компоненти и интелектуална собственост, които са необходими за устройствата на Huawei, не са налични извън САЩ.

Китайският гигант вероятно ще трябва да съкрати хиляди служители и „да изчезне като глобален играч за известно време“, смята Стюарт Рандал, който следи индустрията с производство на чипове в консултантската компания Intralink, базирана в Шанхай.

Потенциални купувачи на телефони на Huawei може да се насочат към устройства от високата гама на Samsung Electronics и Apple и също така да купуват среден клас телефони от местни конкуренти като OPPO и Vivo, казват анализатори.

Телефоните на Huawei вече привличат по-малко кликове от онлайн пазаруващи, след като САЩ включиха компанията в черния си списък, съобщава сайтът за сравняване на продукти PriceSpy, който привлича средно 14 млн. посетители на месец.

„През последните четири дни популярността на телефоните на Huawei намаля – те получават почти наполовина по-малко кликове в сравнение с миналата седмица във Великобритания и с 26% по-малко на глобалната сцена“, отбелязва PriceSpy.

Забраната за износ срещу Huawei може да забави и внедряването на 5G мрежата в Китай, смята анализаторът от Jefferies Едисън Лий. Huawei съобщи, че е подписала договори за 5G с 40 клиенти по света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още