IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доставките на Tesla разочароваха и потопиха цената на акциите ѝ

Компанията остава фокусираха върху дейностите си в Китай

10:49 | 03.10.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Производителят на електромобили Tesla обяви, че доставките му са нараснали с под 2% през третото тримесечие, като не са отговорили на прогнозите, а това изпрати стойността на акциите му с близо 6% надолу по време на следборсовата търговия, предава Ройтерс.

Общите доставки са достигнали рекордните 97 хил. броя през тримесечието, но това се оказа под прогнозата за 97 477, дадена от анализаторите според Refinitiv.

Компанията, ръководена от милиардера Илон Мъск, е под натиск да увеличи производството си и същевременно да докаже, че има достатъчно търсене на нейните електромобили и това може да бъде превърнато в печалба, докато традиционните производители на луксозни коли също започват да пускат собствени електрически модели.

Tesla си е поставила за цел да достави между 360 хил. и 400 хил. превозни средства през 2019 г., което означава, че трябва да достави поне 104 800 коли в рамките на последното тримесечие, за да постигне долната част на годишната си прогноза.

"Явно дъното от 360 хил. в прогнозата за 2019 г. започва да изглежда малко несигурно“, коментира Крейг Ъруин, анализатор в Roth Capital Partners.

Model S и Model X също се сблъскват с предизвикателства от наскоро пуснатите на пазара изцяло електрически модели на Audi и Jaguar Land Rover.

Доставките на двата модела от висок клас се свиха с 1,4% до 17 4000 броя спрямо второто тримесечие и се оказаха под очакваните 18 829 броя.

Освен това Tesla е доставила 79 600 седана Model 3 през третото тримесечие, надминавайки прогнозата за 79 470, но темпът на растеж е бил едва 2,6% спрямо предходното тримесечие.

Model 3 е ключов за стратегията за растеж на Tesla, а Мъск е под натиск да започне да ефективно да предлага превозните средства на нови международни пазари.

Tesla заяви, че поръчките за третото тримесечие са надхвърлили доставките.

Същевременно Китай се оформя като основен пазар на Tesla и компанията планира да започне производство в новия си завод в Шанхай този месец.

Базираната в Калифорния компания си е поставила за цел да произвежда поне 1000 бройки Model 3 седмично в този завод до края на тази година. В основата на амбициите ѝ е да засили продажбите си на най-големия пазар на автомобили света и да избегне по-високите мита за внос, наложени върху американски коли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:44 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
scott
преди 4 години
ама верно ли?Първите, инвестирали го ядоха НАЙ-ГОЛЕМ! Излеха маса пари там, а мушеника им каза: нема да зимам заплата, ама при постигане на определени критерии - 4 милиарда бонус.Бута бизнесот до бонуса и после го потопи, почна да прави спейсекс и тухлите, че и вакуумните тунели. Аз лично съм продавал акциес на теслата за 371, ама не казвам, че мушеника ме е обогатил спекулативно. Продадох, щото имаше слух, че ше го махат и обуздават, та акциес скочиха малко около коледа. НИКОЙ НИКОГА НЕ Е СПИЧЕЛИЛ ОТ МЪСК КАКТ АКЦИОНЕР. Обаче ракламниа мит си продължава. нема лошо, ако си *** затоплист - електролюбител. Гледаш, цъкаш, осдтавяш се да те грабат. Обаче, ако не си от тех ти става чак жал за теслопритежателите. какво ли ше прават при нуждата от смена на пакета батерии? ави ако искат да я продадатъ като авто втор ръка? ПРЕЦАКАНИ СА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 6
Бидонойл
преди 4 години
На самият Мъск не му д р е м е за инвеститорите, защо мен да ме е грижа? Първите, които спомогнаха за развитието на компанията отдавна си преумножиха паричките. Тесла вече започва да се самоиздържа от продажби, а ако им дотрябва още финансиране - както сам казваш, спекуланти оптимисти - бол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 10
Императорът
преди 4 години
Ного забавно е туй, че някои като че още чакат възвращаемост от инвестицията в теслички - различна от спекулативната...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още