IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Догонва ли българската финтех индустрия постиженията на европейските лидери?

Регулаторите трябва да намалят взискателността си към платформите за алтернативно финансиране, съветва Сергей Пантелеев, управител на българския клон на Varengold Bank

20:30 | 26.11.20 г.
Догонва ли българската финтех индустрия постиженията на европейските лидери?

"Добрите играчи и тези компании, които доказаха устойчивост на бизнес модела си, преминаха солидно през първата фаза на коронакризата", коментира той.

Сергей Пантелеев изрази оптимизъм, че положителният тренд и доброто представяне ще се запазят и по време на сегашната втора вълна на Covid-19, тъй като финтех сегментът по самото си предназначение е изцяло дигитален.

"От чисто здравна гледна точка бизнес моделът и комуникацията с клиенти не пострадаха по време на първия локдаун. Това, което направи впечатление през пролетта е, че компаниите, които успяха да обезпечат моделите си и се стабилизираха по-бързо от планираното, дадоха знак на банковата индустрия да помисли за по-обширна и по-скоростна колаборация", посочи банкерът.

По думите на Сергей Пантелеев българската финтех индустрия е най-напредналата спрямо съседните страни с над 100 финтех компании и за това има четири причини.

"Първо, от историческа гледна точка в България са положени доста добри технологични основи още от времето на СИВ, като тези технологии не са новост за финансовия сектор, тъй като са се прилагали през 60-те години на миналия век. На второ място, страната ни успя да привлече инвеститорски и предприемачески интерес като технологичен хъб", отбеляза той.

Като трета и четвърта причина Пантелеев посочи благоприятното географско положение на страната ни, както и квалификацията и уменията на кадрите.

Сергей Пантелеев е на мнение, че за да може българската финтех индустрията да достигне западноевропейските си конкуренти, банковите регулатори в България трябва да намалят своята взискателност относно платформите за алтернативно финансиране и вместо това да наблегнат върху механизмите за сътрудничество.

Какви са прогнозите и тенденциите за бъдещото развитие ва финтех сектора? Какъв е делът на финтех индустрията в БВП? Как дигиталните небанкови финансови институции ще помогнат за  по-бързото възстановяване на икономиката?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още