IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дрон се разби в самолет в Канада

Инцидентът не е предизвикал сериозни щети, но извежда на дневен ред въпроса за сигурността при използването на дронове

15:22 | 16.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Дрон се разби в самолет в Канада – за първи път подобен инцидент се случва в страната, пише CNN, позовавайки се на информация от властите.

Самолет, опериран от чартърната авиокомпания Skyjet е наближавал международното летище Jean Lesage в Квебек, когато дрон се е блъснал в едно от крилата му, пишат местни медии. На борда на самолета е имало двама членове на екипажа и шестима пътници.

„Изключително облекчен съм, че самолетът имаше само малки щети и успя да се приземи безопасно“, коментира канадският транспортен министър Марк Гарно.

Базираната в Квебек Skyjet оперира малки самолети според уебсайта ѝ. Компанията не е отговорила веднага на запитванията за коментар извън традиционните работни часове.

Все по-широкото използване на дронове от потребителите по целия свят доведе до сблъсъци между безпилотните устройства и самолетите на редица места. Транспортните власти се опитват да създадат регулация, за да се избегнат катастрофи.

По-рано тази година Канада обяви мерки за сигурност, като направи незаконно летенето на дронове на разстояние 5,5 км от летище. Освен това ограничи височината на полетите до 90 метра. Наказанията за нарушаване на регулацията могат да включват глоба от 25 хил. канадски долара (20 хил. щатски долара) и лишаване от свобода.

Дронът, който се е сблъскал в самолета миналата седмица, е изпълнил изискването за отдалеченост от летище, но е летял много по-високо от позволеното от закона, като се е намирал на около 450 метра над земята.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още