IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дронове инспектират електропроводната мрежа

При най-сериозните проблеми отменяме техниците, посочи Йордан Мераков, изпълнителен директор на стартъпа Power Drone

11:58 | 09.12.19 г.
Дронове инспектират електропроводната мрежа

Инспектираме електропреносната и електропроводната мрежа в страната, както и друг тип енергийна инфраструктура с дронове. Основата на иновацията се състои в това, че ние се опитваме всичко това да го правим по възможно най-автоматизирания начин. За целта разработваме платформа за това, което събираме като данни за мрежата. Това обясни Йордан Мераков, изпълнителен директор на Power Drone, компанията, която спечели наградата "Иновативно предприятие на годината" в категория стартъп на 15-ия Национален иновационен форум.

„Дронът освен стандартната камера би могъл да носи и термовизионна камера с помощта, на която може да се идентифицират местата, където има по-силно греене, съответно това са местата с пробиви и аварии“, посочи той.

Мераков сподели, че основният фокус на компанията Power Drone са електропроводите и тяхната превантивна инспекция.

„Работим успешно и в момента сме на етап, в който искаме да скалираме бизнеса и да излезем и на чужди пазари, тъй като мрежите по света имат много големи сходства“, заяви изпълнителният директор на компанията.

Според него идеята на иновацията с дронове не е да се вземе работата на досегашните инспектори на електропроводите, а да се допълва и подпомага дейността на техниците.

„Там, където са най-сериозните проблеми, са най-трудно достъпните места, с помощта на дрона ние успяваме да достигнем до тях", коментира Йордан Мераков и разказа как компанията е успяла да внедри изкуствения интелект и машинното обучение. – Започнахме с ръчна обработка на събраните данни и разбрахме, че това е изключително времеемко и трудоемко. Логичната стъпка беше да търсим вариант това нещо да се автоматизира. С помощта на машинното обучение, невронни мрежи и разпознаване на изображения, софтуерът лесно и бързо успява да разпознае различните типове стълбове.“

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още