IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дронове могат да заместят пчелите

Японски специалисти създадоха дрон с размерите на водно конче, а американските им колеги изобретиха двойно по-малък робот-пчела

20:29 | 20.02.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Американски учен смята, че дронове могат да опрашват селскостопанските култури, ако естествената популация на пчелите продължава да намалява, съобщи в. "Дейли мирър".

Японски специалисти създадоха дрон с дистанционно управление и с размерите на водно конче, който може да опрашва лилии. Американските им колеги се включиха в технологичната надпревара, като изобретиха двойно по-малък робот-пчела, способен да се снижава 120 пъти за секунда, информира БТА.

Експертът по компютърни науки проф. Шаши Шекар от Масачузетския университет каза, че рояците от дронове са решение на проблема с катастрофалния недостиг на храна. Той очаква проектът му за създаване на детайлни карти на терена, по които да навигират роботите-пчели, да получи финансиране от САЩ до две години.

"Продължават усилията да се разбере причината за намаляването на пчелните колонии, така че това е резервен план. Със засушаването на климата в райони като Калифорния изчезват и много дървета. Дърветата са само началото. Следващи в списъка вероятно са насекомите, птиците или животните, затова е хубаво да се подсигурим по някакъв начин", обясни той. 

Японският прототип е разработен от Държавния институт за напреднали индустриални науки и технологии в Токио (National Institute of Advanced Industrial Science and Technology). Той лети с помощта на хеликоптерна перка. За направата му е използван гел, нанесен върху подложки от конски косми, за да наподобява мъхнатото тяло на пчелата, което подпомага полепването на цветния прашец.

Американските изследователи от Харвардския университет създадоха дрон с размерите на пчела, който тежи по-малко от един грам и има криле, които размахва подобно на истинското насекомо.

Проф. Шекар каза, че се изработват детайлни карти на растенията в определени райони, с които могат да се преброят цветята и листата.

"Ако направиш много прецизна карта, след това може да използваш тези изображения без връзка с интернет и да локализираш растенията и цветята, обясни специалистът идеята на предварителното програмиране - Можеш да програмираш пчелата да отиде до онези 10 цветя".

Той предупреди, че роботите-пчели могат да станат жертва на хакери или да бъдат използвани от военните като преносители на химични оръжия против хората.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
grainis
преди 6 години
Ще ги управляват системи базирани на Изкуствен Интелект (AI). Щом такива системи могат да управляват коли без шофьори и безпилотни военни дронове , няма да е проблем да се справят и с рояците пчелни дронове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
grainis
преди 6 години
Дронове могат да садят растения от въздуха (Aerial Seeding), да ги поливат и торят, един дрон може да засади над 100 000 дървета на ден и след това да продължава да ги наблюдава и да се грижи за тях докато укрепнат. Дронове могат да БЕРАТ прецизно плодове, да опрашват, подрязват, плевят, окопават, монтират хидропонни ситеми, пръскат препарати, и какво ли още не. С навлизането на нови горива като втечнен МОН газ например, един дрон ще може да лети няколко дни без кацане. В близко бъдеще фермерите ще забравят за калта на полето и вече ще седят пред компютри с джойстик в ръка. https://desert.alle.bg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
I
преди 6 години
И кой ще ги управлява тези рояци от дронове?Малоумието в днешно време е достигнало космически измерения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още