IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дронове ще търсят нефтени находища

Машините анализират състава на въздуха

11:56 | 24.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Руски учени са разработили метод за търсене на нефтени находища с помощта на дронове, съобщи „Известия“. За целта на безпилотната машина е монтиран специален датчик (един вид „изкуствен нос“), който анализира състава на атмосферата около земната повърхност.

Новият метод е изобретен от специалисти на Всерусийския научно-изследователски геологопроучвателен институт (ВНИГРИ) и Санкт-Петербургския национален изследователски университет по информационни технологии, механика и оптика  (ИТМО). 

Монтираният върху дрона  лазерно-оптичен комплекс разпознава присъствието на вещества в атмосферата, които са знак за находище. Това са например газовете наситени въглеводороди като метан, етан, пропан, бутан и пентан.
Геолозите получават карта на концентрацията на газовете. Ако тя е превишена, на мястото може да се търси нефт.

Първоначално апаратурата е била разработена за търсене на взривни вещества при антитерористични операции. Тя е много точна и улавя и най-малките следи. След това учените са добавили допълнителен индикатор за търсене на въглеводороди, казва  проф. Александър Илинский от ВНИГРИ, съавтор на изобретението.

В момента руските нефтени и газови компании използват дронове, за да откриват течове в тръбопроводите, но не и за търсене на находища.

По-рано изследователите са разработвали апаратурата за вертолети, но сега са се съсредоточили върху дроновете. 
Безпилотните апарати ще направят проекта по-рентабилен, казва  Илинский. Според него този метод е по-екологичен и безопасен за операторите.

Според учените лазерната технология няма да замени  традиционните методи за търсене на нефт, но ще ги допълни. В комбинация със сеизмологични проучвания достоверността на новия метод се повишава до 80%.

Методът има и недостатъци, например много смущения заради газове, които не са от нефтено находище – например блатен газ (метан, получен от гниене на растения), коментира  Виктор Горни, завеждащ лаборатория в Санкт-Петербургския научно-изследователски център по екологична безопасност към Руската академия на науките.

Според експерти традиционните изследвания и в бъдеще ще са водещи, но новият метод може да даде допълнителни аргументи при избора на терени за сондажи. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:14 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още