IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Двойно повече концерти у нас са с уредени авторски права през 2010 г.

През миналата година в България са се провели над 130 големи прояви, като повече от половината са с уредени права

16:16 | 12.01.11 г.
Двойно повече концерти у нас са с уредени авторски права през 2010 г.

Два пъти се е увеличил броят на концертите с уредени авторски права у нас през 2010 г. спрямо 2009 г., показват данните на сдружението за колективно управление на правата на композитори, текстописци и аранжори Музикаутор. Събитията включват както изяви на световноизвестни групи и изпълнители, така и на българските им колеги.

През изминалите 12 месеца в България са се провели над 130 големи прояви на близо 100 различни групи и изпълнители, като повече от половината са с уредени права.

Сред тези с подписан договор с Музикаутор се нареждат концертите на AC/DC, Металика, Ала Пугачова, Енрике Иглесиас, Ричард Клайдерман, Масив Атак, Натали Коул, Любе, Брейзън Абот, Джон Лорд, Пако де Лусия, Томатито, Кристина Бранко, Машина Времини, хор Александров, Крис Норман, Ал Ди Меола и други.

От сдружението уточняват, че обект на статистика са големите концерти, проведени на стадионите и в големите концертни зали в България. Общият им брой през 2010 г. е същият като през 2009 г. – около 130 концерта, но уредените през 2009 г. са били едва 23.

“Българските организатори на концерти започват все по-стриктно да спазват Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП) и да отдават дължимото на авторите, чиито произведения се използват”, каза Магдалина Тодорова, изпълнителен директор на сдружението.

„За съжаление Музикаутор също усеща ефектите на финансовата криза, тъй като голяма част от плащанията се бавят и не всички уредени концерти са напълно изплатени”, допълни тя.

Сред коректните организатори на концерти на български изпълнители са тези на Петя Буюклиева, Мими Иванова и Развигор Попов, ФСБ и Акага, като с уредени права са и всички концерти на български артисти, състояли се в София Лайв Клуб.

През 2010 г. в България се проведоха и редица големи музикални събития и фестивали като Спирит ъф Бургас, София Рокс и Аполония, чиито организатори са изпълнили задълженията си за всички музикални събития в рамките на фестивалните програми. Големите коледни концерти – Българските Символи, Коледни Звезди и Рок Коледа 2010, също са с уредени авторски права.

Сред коректните фирми организатори на концерти са Болкан Ентертейнмент, Жокер Медия, Mr. Rock Music, Джаз +, София Лайв Клуб, Радио 1, Нитракс Продъкшън, Кантус Фирмус и Фондация „Аполония”.

Въпреки нарастването на броя на уредените музикални събития от Музикаутор посочват, че има около 16 некоректни организатори, които все още не са подписали договори с дружеството за организираните от тях прояви. Срещу фирмата АртБГ вече има заведено дело за неуредените концерти на Бони М, Скорпионс, Харлем Госпъл хор и оркестърът на Глен Милър. Широко рекламираният миналогодишен концерт на Хулио Иглесиас, с промоутър МЕ Мюзик, също е проведен в разрез с изискванията на ЗАПСП.

Също така има големи музикални събития като Джаз Феста в Банско, Рибен и миден фест в Каварна, Мелоу мюзик фестивала в София и други, за които няма дори подписани договори.

Сред некоректните промоутъри са още R.B.F Agency, Метрополис, клуб Ялта и „Горгон”, както и организаторите на концертите на Георги Христов, Веселин Маринов, Сигнал и някои от организаторите на концерти на Лили Иванова. В момента сдружението събира нужните доказателства за предприемане на последващи стъпки, включващи завеждане на съдебни искове и дела срещу всички некоректни компании.

От сдружението отбелязват, че коректни са онези промоутъри с подписан договор с Музикаутор и подчертават, че авторските права не могат да бъдат уреждани от самите изпълнители, защото случаите, в които те са автори и на музиката, и на текста, и на аранжимента практически не съществуват. От сдружението допълват, че нито един изпълнител с авторство не може да отстъпва авторски права от името на свои колеги, които имат авторство в неговото творчество.

Музикаутор представлява над 2000 български творци, както и автори от близо 100 страни в света по силата на двустранни договори с 60 чуждестранни авторски дружества.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:49 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още