IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ebay печели добре благодарение на PayPal

Приходите скачат с 14% за първото тримесечие, печалбата – с 19%

10:39 | 18.04.13 г.
Автор - снимка
Създател
Ebay печели добре благодарение на PayPal

Процъфтяващата онлайн търговия напълни касите на Ebay. Особено силно продължава да расте дъщерната компания за разплащания PayPal. Но и самият Ebay продължава да расте през първото тримесечие. Броят на потребителите се е увеличил, каза главният изпълнителен директор Джон Донахо в сряда след приключването на борсовата сесия.

Като цяло приходите нарастват с 14% на годишна база до 3,7 млрд. долара, заяви базираната в Сан Хосе, Калифорния, компания. Печалбата се подобрява с 19% до 677 млн. долара (519 млн. евро), предава Ройтерс.

Ръстът на приходите от PayPal се е забавил до 18 на сто през първото тримесечие от 32 процента година по-рано

Основният онлайн пазар Ebay.com вече има 116 млн. активни потребители, което представлява ръст с 14 млн. Ebay печели от всяка транзакция чрез минимална такса – за разлика от Amazon.

Докато в началото на бизнеса на Ebay бяха предлагани преди всичко употребявани вещи, сега търговците предлагат и нова стока на фиксирани цени.

В момента PayPal има около 128 милиона акаунта, ръст с 18 млн. в рамките на една година. В последно време все повече клиенти ползват за обработка на своите транзакции своя смартфон или таблет. Именно мобилните плащания чрез смартфони се погрижиха за силния ръст, но дори и на касите на редица магазини вече може да се плаща с PayPal.

С така представените финансови данни Ebay отговори на очакванията на анализаторите. Въпреки това разочароващата прогноза за текущото тримесечие направи инвеститорите предпазливи. Ebay очаква печалба от 61-63 цента на акция при продажби от 3,8 – 3,9 милиарда долара. В следборсовата търговия акциите паднаха с около 2,5%. Конкурентът Amazon ще представи своите междинни резултати следващия четвъртък.

Спадът в Европа кара интернет платформата за търговия да бъде песимистично настроена. Европейската икономика ще расте по-слабо тази година, отколкото смяташе Ebay през януари, каза главният финансов директор Боб Суан. Във Великобритания Ebay няма да се използва толкова често. Слабостта на британския паунд също ще се отрази на резултатите и ще натовари PayPal, поясни Суан. След втората половина на годината можело да се очаква обаче подобрение, добавя още той.

Инвестициите на дружеството ще започнат да се отплащат. В края на март Ebay си постави амбициозни цели за растеж. За тяхното изпълнение се разчита на използването на услугите чрез мобилни устройства, както и на малките обяви. Освен това значително трябва да се увеличи и присъствието на развиващите се пазари.

Концернът инвестира сериозно в плановете си за разширяване, заяви анализаторът Р. Джей. Хотови от Morningstar. Тези разходи може да са причината за предпазливата прогноза за второто тримесечие. "Инвестициите са за бъдещето и трябва да се считат за положителни, дори ако тежат на краткосрочния план за печалба", пояснява анализаторът.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:15 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още