IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EBay се насочва към големи промени

Компанията отчете 3,1% ръст на приходите за четвъртото тримесечие

11:59 | 26.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

EBay отчете 3,1% ръст на приходите за четвъртото тримесечие, показвайки знаци за подобрение в традиционния бизнес на компанията, а всичко това изпрати акциите ѝ с над 8% нагоре по време на разширената търговия в сряда, предава Ройтерс.

EBay, която някога беше синоним на онлайн търговете, възражда своята платформа, за да може да се конкурира по-добре с Amazon, най-големия онлайн търговец на дребно в света, както и с физическите магазини. Това означава промяна към продажби на фиксирани цени и страници за предлагане на стоки, които са по-лесни за ориентиране на потребителите, отколкото множеството обяви на търговци, които могат да се генерират за отделен продукт.

“Това е процес на промяна за компанията”, коментира анализаторът на BGC Partners Колин Джилис. На фона на спада на коледните продажби на Macy’s и Kohl’s eBay успя да оправдае очакванията на анализаторите за тримесечите си приходи и печалба, тъй като купувачите са поръчали повече стоки онлайн.

Базираната в Сан Хосе, Калифорния, компания прогнозира, че приходите ѝ ще нараснат до 9,5 млрд. долара през 2017 г., докато анализаторите очакват сумата да достигне 9,36 млрд. долара според оценка на Thomson Reuters I/B/E/S.

“Очевидно те са уверени за пътя, по който върви компанията”, коментира анализаторът на Edward Jones Research Джон Олсън. “Под въпрос ще бъде дали ще могат да го постигнат”.

Прогнозата предполага, че растежът на продажбите на eBay в онлайн магазина ѝ ще се ускори, коментира анализаторът на Baird Equity Research Колин Себастиян.

Като цяло прогнозата на компанията не е съвсем розова. Тя обяви, че очаква коригирана печалба между 46 и 48 цента на акция за първото тримесечие, което е под прогнозираните от анализаторите 50 цента на акция. Прогнозата на eBay за годишната печалба е 2,03 долара, но също е под очакванията на експертите.

Продажбите на магазина на eBay са нараснали с 4 на сто през четвъртото тримесечие, като са взети предвид промените във валутните курсове. Това е доста под растежа, генериран от електронната търговия като цяло, посочват анализаторите.

“Имаме напредък. Но този напредък изисква време”, коментира главният изпълнителен директор Девин Уениг по време на среща с анализаторите, посочвайки инвестициите в мобилна търговия и други области.

Компанията обяви още, че брутният ѝ обем стоки, или общата стойност на всички стоки, продавани в нейните сайтове, е нараснал с 2,2% до 22,34 млрд. долара през четвъртото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още