IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Една четвърт от технологичните стартъпи в САЩ се основават от имигранти

В Силициевата долина съотношението е доста по-високо - 43,9%

17:01 | 02.10.12 г.
<p>
	Американски конгресмени при представянето на поредната стартъп законодателна инициатива. <em>Снимка: Архив Ройтерс </em></p>

Американски конгресмени при представянето на поредната стартъп законодателна инициатива. Снимка: Архив Ройтерс

Ново проучване, показващо, че имигранти са основали близо една четвърт от технологичните стартъп компании в САЩ, може да подхрани призивите за облекчаване на правилата за имиграция в страната преди президентските избори през ноември. Очаква се именно икономиката и имиграцията са ключови проблеми, съобщи Ройтерс.

Проучването „Новите имигранти-предприемачи на Америка: тогава и сега“ сочи, че в 24,3% от инженерните и технологичните стартъп компании поне един от основателите е имигрант и той играе ключова роля за развитието им.

Проучването е обърнало специално внимание на Силициевата долина, където анализира 335 инженерингови и технологични стартъпа, като 43,9% от тях са основани от най-малко един имигрант.

„Добре обучените имигранти ще останат критичен актив за запазване на конкурентоспособността на САЩ в световната икономика“, пишат авторите на изследването, спонсорирано от фондация Kauffman – благотворителна организация, подпомагаща предприемачеството.

Вивек Вадхва от образователната благотворителна институция Singularity University, който е сред авторите на проучването, призова за визи, предназначени за предприемачи. „Ако имаме стартъп визи, ще разполагаме с десетки хиляди нови стартиращи проектаи в цялата страна“, пише той в свое електронно писмо до Ройтерс.

През последните години стартъповете в Силициевата долина никнат като гъби, тъй като предприемачите откриха, че е по-лесно там получат достъп до първоначален капитал, разкрива проучването.

Онези, които се противопоставят на облекчаването на имиграционните правила, включително голяма част от профсъюзите, твърдят, че имигрантите изместват високо платените американски служители от ключови технологични професии като създаването на софтуер.

И докато мнозина законодатели подкрепят достъпа на повече имигранти-предприемачи в страната, влиятелни лобита във Вашингтон не искат правилата да бъдат облекчени само за една категория, без да се подхване по-мащабният проблем с незаконната имиграция.

Законите за имиграцията са критичната точка сред испаноезичните гласоподаватели, на които разчитат както настоящият президент Барак Обама, така и кандидатът на Републиканската партия Мит Ромни.

Наскоро Обама заяви пред телевизия Univision, че смята липсата на всеобхватна реформа на имиграционното законодателство за „най-големия си провал“ на президентския си мандат, а Ромни вече обеща да предприеме реформи в имиграционната система.

По данни на американското статистическо бюро около 40 млн. души, или 13% от населението на САЩ, са родени в чужбина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:14 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още