Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Едно от емблематичните лица на Apple влезе в съда, за да я защити от Epic Games

Фил Шилер разкри подробности за практиките на App Store, свързани с таксуването на разработчиците на приложения

Едно от емблематичните лица на Apple влезе в съда, за да я защити от Epic Games

Фил Шилер. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

В понеделник бившият старши вицепрезидент по маркетинга и един от емблематичните мениджъри на Apple Фил Шилер свидетелства пред съда, че технологичният гигант е намалил таксата за App Store за някои компании от 30% на 15% в замяна на подкрепа от тяхна страна за телевизионното приложение на Apple, пише CNBC.

Изслушването на Шилер е част от делото, заведено от разработчика на играта Fortnite – Epic Games, който иска съдия да принуди Apple да позволи на Epic да прескочи комисионата от 30%, която прибива App Store.

Още по темата

Шилер обяви, че преди няколко години отделът, занимаващ се с Apple TV, е работил по начин за събиране на видео стриймовете от различни приложения и интегрирането им в едно общо потребителско изживяване.

Резултатът е Apple Video Partner Program, която позволява на своите членове да прибират 85% от приходите, които генерират от покупки през приложенията им, вместо да плащат обичайната комисиона от 30% на Apple.

„Екипът на Apple TV проведе срещи с доставчици на премиум съдържание и описа работата, която трябваше да се свърши, за да се интегрира това преживяване. Така например трябваше да вградят нашия гласов асистент Siri, така че да намираме всяко предаване във всяко едно от тези приложения“, коментира Шилер. „При разговорите си с тези разработчици екипът на Apple TV е питал дали можем да намалим комисионата на 85/15, не през втората, а през първата година“, така че да се позволи да се възстановят инженерните разходи за поддръжка на функциите на Apple.

През втората година Apple таксува разработчиците, които не са част от нейната видео партньорска програма, по 15% от средствата, генерирани чрез покупки в приложенията в App Store. Шилер твърди, че всяка компания може да получи 15% комисиона, ако се присъедини към програма и свърши инженерната работа, за да интегрира телевизионното приложение на Apple. То не е налично само за големи медийни компании, категоричен е той.

По думите му програмата е позволила на участниците да таксуват потребителие директно, без да се ползва функцията на Apple за таксуване в приложенията.

Голяма част от думите на Шилер в понеделник отразяват колко много инвестира Apple в общността си от разработчици, за да запази конкурентното си предимство срещу други магазини за приложения. Шилер заяви, че Apple харчи по около 50 млн. долара годишно, за да провежда годишната си конференция за разработчици. Освен това разработва места за въшни разработчици в централата си.

Apple започна да включва свои свидетели по случая, включително Шилер, а делото се очаква да продължи до следващия понеделник. Шилер все още не е разпитан от адвокатите на Epic Games.

Apple и нейният главен изпълнителен директор Тим Кук многократно са казвали, че се отнасят към всеки разработчик за iPhone по същия начин, както всички участници в App Store, прилагайки едни и същи правила и един и същ процес за преглед на софтуера.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Какви са амбициите на България в света на технологиите с изкуствен интелект?