IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Едуард Сноудън получи още три години убежище в Русия

Страната удължи официално срока, като посочи, че той може да поиска получаването на гражданство

18:09 | 18.01.17 г. 1
<p>
	<em>Едуард Сноудън. Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Едуард Сноудън. Снимка: архив Ройтерс

Бившият сътрудник на американските специални служби Едуард Сноудън, който получи убежище в Русия през 2013 г., след като беше обвинен в шпионаж от САЩ, е получил разрешение за по-дълго пребиваване в страната, обявиха руският му адвокат и говорителката на руското министерство на външните работи, пише Wall Street Journal.

Адвокатът Анатоли Кучерина потвърди пред местните информационни агенции, че Сноудън е получил разрешение да остане в Русия още три години. Той ще има възможност да кандидатства за руско гражданство, след като живее пет години в страната, ако реши да го направи.

Новината беше обявена скоро след като американският президент Барак Обама намали присъдата на Челси Манинг, бивш служител на разузнаването, който излежава 35-годишна присъда за изнасянето на правителствена информация.

Поддръжниците на Сноудън призоваха Обама да помилва и него. САЩ обвиняват бившия служител на Агенцията за национална сигурност в шпионаж заради обявяването на секретна информация от правителствените програми за наблюдение.

Сноудън приветства помилването на Манинг със серия от публикации в Twitter късно във вторник. Първоначално той получи убежище в Русия само за година, а на по-късен етап му беше дадена възможност да остане още три години, като срокът започна да тече от август 2014 г.

Говорителката на Министерството на външните работи Мария Закарова, която написа във Facebook, че срокът на Сноудън е удължен, не даде обяснение защо това се случва месеци преди сегашната заповед да изтече.

Присъствието на Сноудън в Русия обтегна отношенията на страната със САЩ, които допълнително се влошиха на следващата година с конфликта в Крим.

Руските власти похвалиха стореното от Сноудън, който разкри предполагаеми неправомерни действия от страна на разузнавателните служби на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
zap
преди 7 години
от руски през английски пак трябва да е Мария ЗаХарова, а не "Закарова";-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още