IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Египет продължава натиска върху медиите, интернет изцяло е спрян

Google и Twitter са пуснали специален канал, по който може да се изпращат съобщения и без интернет връзка

09:30 | 01.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Египтяни се събраха на демонстрация срещу режима на Хосни Мубарак в Лондон&nbsp;на 31 януари. Снимка: БТА</p>

Египтяни се събраха на демонстрация срещу режима на Хосни Мубарак в Лондон на 31 януари. Снимка: БТА

Властите в Египет продължават натиска върху медиите и ограничаването на връзката с интернет. След като през уикенда стана ясно, че интернет връзките в страната са почти на 100% прекъснати, а лицензът на телевизия Ал Джазира е отнет, полицията прибегна до арести, съобщава сайтът на телевизията.

Задържани са били шестима английски журналисти от Ал Джазира, които са предавали информация от Египет, макар акредитацията им да е била отнета. По-късно те са били освободени, но техниката им е конфискувана от полицията и не им е върната.

Въпреки трудностите, които срещат, от Ал Джазира са категорични, че „мерките на правителството само ще доведат до повече усилия за отразяване“ на политическата криза.

След отнемането на лиценза в Египет, излъчването на канала е било блокирано от компанията за разпространение на сигнал Nilesat, собственост на националната телевизия на страната, пише Cnet.

През уикенда почти изцяло беше спрян достъпът до интернет в Египет, комуникациите се осъществяват трудно. Според някои информации вчера е бил спрян и единственият останал достъп, предоставян от оператора Noor Group.

Поради тази причина Google и Twitter са разработили услуга, която позволява изпращането на съобщения към глобалната мрежа без необходимостта от интернет.

Това става чрез приложението Speak to Tweat, което позволява на всеки, който има телефон, да се свърже с международен номер и да запише съобщение. Впоследствие това съобщение се публикува в канал #egypt и може да бъде видяно през Twitter.

“Надяваме се, че това по някакъв начин ще помогне на хората в Египет да останат свързани с интернет в тази сложна ситуация“, се казва в публикация в блога на Google за Близкия Изток и Северна Африка.

Всичко за протестите в Египет може да проследите тук. Вижте снимки от сблъсъците между протестирщите и армията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още