IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕИБ: Инвестиционен дефицит потиска развитието на блокчейн и ИИ в Европа

Старият континент трудно ще успее да настигне лидери като Китай и САЩ, допълва банката

14:17 | 01.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Olivier Matthys/Bloomberg</em></p>

Снимка: Olivier Matthys/Bloomberg

Опитите на Европейския съюз да настигне Китай и Съединените щати в изкуствения интелект (ИИ) и блокчейн технологиите ще бъдат потиснати от инвестиционен дефицит от около 10 млрд. евро годишно, обяви Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), цитирана от Ройтерс.

ЕИБ, която е кредитор на ЕС, заяви още, че макар Съединените щати и Китай заедно да отговарят за над 80% от 25-те млрд. евро годишни дялови инвестиции в двете технологии, блокът от 27 държави членки е допринесъл само с 1,75 млрд. евро, или 7% от общата сума.

Банката коментира значението на двете технологии и техния потенциал да преоткрият силно засегнатите от пандемията сектори, като финансовите услуги, здравеопазването и бизнес разузнаването, и да повишат икономическата устойчивост на блока.

„Компаниите и правителствата в Европа инвестират значително в изкуствен интелект и блокчейн, в сравнение с други водещи региони, и става ясно, че Европейският съюз не успява да превърне своите постижения в бизнес приложения и икономически успехи“, допълва банката в доклад.

Тя изчислява, че има годишен инвестиционен дефицит между 5 млрд. и 10 млрд. евро в двете технологии.

ЕИБ твърди, че достъпът до финансиране може да стане по-труден в краткосрочен план в резултат на пазарните условия, което потенциално ще увеличи инвестиционната разлика.

"Схемите за подпомагане от ЕС и държавите членки могат да запълнят част от разликата, но частните пазари очевидно ще трябва да допринесат за баланса", посочва банката.

Тя цитира няколко фактора, с които е свързан недостигът на инвестиции от ЕС, сред които ограниченият апетит на европейските фондове заради високите първоначални инвестиционни нужди, липсата на знания и ограничена специализация на фондовете за рисков капитал на ЕС и в двете технологии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още