IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК глоби Valve и още 5 компании за геоблокиране на игри в Европейския съюз

Общото наказание е на стойност 7,8 млн. евро

17:58 | 20.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Steam/Facebook page</em></p>

Снимка: Steam/Facebook page

Европейската комисия глоби Valve, собственикът онлайн гейминг платформата Steam, както и пет други издатели на игри – Namco, Capcom, Focus Home, Koch Media и ZeniMax, с общата сума от 7,8 млрд. евро за нарушаване на антитръстовите правила в Европейския съюз (ЕС). Това става ясно от съобщение от ЕК.

Valve и останалите компании са ограничи трансграничните продажби на някои видео игри на базата на географската локация на потребителите в Европейското икономическо пространство (ЕИП), ползвайки т.нар. практики за геоблокиране.

Глобите за петте издателя възлизат на над 6 млн. евро. Те бяха намалени, благодарение на сътрудничеството на компаниите с Европейската комисия. Valve е избрала да не съдейства, а ЕК ѝ е наложила наказание за над 1,6 млн. долара.

„Над 50% от всички европейци играят видео игри. Индустрията за видео игри в Европа се развива и в момента е на стойност над 17 млрд. евро. Днешните санкции срещу Valve и пет издатели на видео игри заради практики за „геоблокиране“ служат за напомняне, че съгласно закона за конкуренцията в ЕС компаниите нямат право договорно да ограничават трансграничните продажби. Подобни практики лишават европейските потребители от предимствата на единния цифров пазар на ЕС и от възможността да търсят най-подходящите предложения в ЕС“, коментира еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер.

Steam е една от най-големите онлайн платформи за видео игри. Тя предлага над 35 хил. заглавия в глобален мащаб и позволява на потребителите директно да свалят или стриймват игри.

Valve пък предоставя на издателите на игри техническите средства за активиране и игра на различни заглавия в Steam, включително на игри, купени извън Steam.

Европейската комисия твърди, че геоблокирането е попречило на активирането на игри извън Чехия, Полша, Унгария, Румъния, Словакия, Естония, Литва и Латвия. Геоблокирането пречи на геймърите, които живеято в страни от ЕС с по-високи средни доходи, да спестяват от игри, като купуват игри в държави от ЕС, където те са по-евтини, а след това да ги активират в Steam. Ключовете за активиране са били блокирани между 2010 и 2015 г., допълват от ЕК.

Глобата на Focus Home е близо 2,9 млн. евро. ZeniMax е глобена с над 1,6 млн. евро, Koch Media – с близо 1 млн. евро, Capcom – с 396 хил. евро, а Bandai Namco – с 340 хил. евро. Тъй като са сътрудничили на властите, наказанията им са намалени с между 10 и 15 на сто. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още