IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК глобява Google с 4,34 млрд. евро по случая с Android

Компанията има 90-дневен срок да прекрати проблемните си практики

14:37 | 18.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

4,34 млрд. евро е сумата, с която Европейската комисия (ЕК) глобява американския интернет гигант Google заради нарушаване на антитръстовата регулация в Европейския съюз (ЕС), съобщават от комисията.

В официалното си изявление тя посочва, че от 2011 г. досега компанията е „налагала незаконни ограничения на производителите на устройства, работещи с Android, и на операторите на мобилни мрежи“, като целта ѝ е била да засили своето господстващо положение в сферата на търсачките.

ЕК е дала на Google срок от 90 дни, в който да прекрати въпросните практики, или ще трябва да плати глоби в размер на до 5 на сто от средния дневен световен оборот на компанията майка Alphabet.

“Нашето дело е свързано с три вида ограничения, които Google е налагала на производителите на устройства, използващи Android, и на мрежовите оператори, за да гарантира, че интернет трафикът на тези устройства отива към търсачката на Google. По този начин Google е използвала Android като средство за затвърждаване на господстващото положение на своята търсачка“, коментира еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер.

По думите ѝ действията на Google са попречили на конкурентите да въвеждат иновации и да се конкурират въз основа на качествата си. Същевременно са били ощетени и потребителите, които не са могли да се възползват от ефективна конкуренция на пазара на мобилни комуникации.

„Това е незаконно съгласно антитръстовите правила на ЕС“, категорична е Вестагер.

ЕК твърди, че Google е искала от производители на мобилни устройства предварителна инсталация на браузъра Chrome, както и на търсачката Google Search. Това е било условието те да получат лиценз за магазина за приложения Google Play Store.

Освен това компанията е извършила плащания до някои големи производители и телекоми, ако инсталират предварително и ексклузивно Google Search на устройствата им. На трето място тя е попречила на производителите на смартфони, желаещи да инсталират предварително приложения на Google, да продават устройства, които работят с алтернативи на Android, които не са получи одобрение от самата компания.

ЕК допълва, че Google се радва на господстваща позиция на пазарите за услуги за общо търсене в интернет, за подлежащи на лицензиране операционни системи за умни мобилни устройства, както и при онлайн магазините за приложения за Android.

В решението се посочва, че глобата е толкова голяма, защото се има предвид продължителността и сериозността на нарушението. Рекордната сума е изчислена въз основа на размера на приходите на Google от рекламни услуги в търсачката на устройствата с Android Европейското икономическо пространство.

Американската компания може да бъде обект на граждански искове за обезщетения за вреди, които могат да се заведат в съдилищата на държавите членки от всяко физическо или юридическо лице, което е засегнато от проблемните практики на Google, допълват от ЕК.

След обявяването на глобата Google обяви намерението си да обжалва рекордната глоба, предаде БТА. "Android създаде по-голям избор за всички", а "бързите иновации и ниските цени са класически признаци на силната конкуренция", посочва компанията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още