IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК глобява Qualcomm с почти 1 млрд. евро

Компанията е имала ексклузивно споразумение за доставка на чипове за Apple, с което е ограничила своите конкуренти, казват от Брюксел

13:49 | 24.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) санкционира Qualcomm с 997 млн. евро заради злоупотреба с господстващо положение на пазара. Глобата възлиза на 4,9% от приходите на компанията през 2017 г.

По думите на комисаря за защита на конкуренцията Маргрете Вестагер компанията е ограничавала достъпа на други производители на пазара на LTE чипове в продължение на повече от пет години. По този начин Qualcomm, която е основен доставчик на Apple за чиповете за iPhone и iPad, е бетонирала своята пазарна доминация, става ясно от съобщение на ЕК.

С това свое поведение компанията не е дала възможност на потребителите и други компании да имат по-голям избор и достъп до иновации. „Това е сектор с голямо търсене и потенциал за иновативни технологии“, категорична е Вестагер.

До този момент Qualcomm е най-големият производител на LTE чипове, но има и други активни играчи в този сегмент – Intel, например. Apple пък е основният купувач на тези чипове.

През 2011 г. Qualcomm и  Apple са подписали споразумение, според което производителят на чипове се ангажира със сериозни плащания за Apple, ако компанията използва ексклузивно техни чипове за своите смартфони и таблети. През 2013 г. това споразумение е било продължено до 2016 г., обясняват от ЕК.

В условията е записано, че Qualcomm ще спре плащанията си към Apple, ако американският технологичен гигант реши да да използва чипове на конкурентна компания. Компанията е трябвало освен това да върне получени в миналото „бонуси“, ако реши да смени доставчика си на чипове.

Така Apple се е обвързала с продуктите на Qualcomm, независимо от качеството на конкуренцията, коментират още от Брюксел. Вътрешни документи показват обаче, че Apple са имали сериозни намерения да се обърнат и към Intel за доставка на чипове. Споразумението с Qualcomm обаче е бил сериозният фактор, който е натежал при избора на доставчик.

След изтичане на срока на споразумението през септември 2016 г. Apple реално са започнали преговори и с Intel за доставка на чипове. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още