Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

ЕК: Ирландия се бави с плащането на глобата заради данъците на Apple

Еврокомисарят заяви, че очаква страната да плати 13-те млрд. евро "много скоро"

ЕК: Ирландия се бави с плащането на глобата заради данъците на Apple

Снимка: Архив Ройтерс

Еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер заяви, че на ирландските власти „им отнема прекалено много време“ да платят данъците от Apple, пише CNBC.

Вестагер коментира, че се надява, че Ирландия ще възстанови 13-те млрд. евро (14,46 млрд. долара) от Apple “много скоро“.

Още през август Европейската комисия (ЕК) постанови, че Ирландия е дала неправомерно данъчни облекчения в размер до 13 млрд. евро на Apple. Незаконната данъчна подкрепа обаче създаде напрежение между Брюксел и Дъблин. Последният не иска да бъде разглеждан като враждебно настроен към бизнеса.

Тогава главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук заяви, че решението на Европейския съюз (ЕС) ще повлияе негативно на бъдещите решения за инвестиции в Европа. Вестагер обаче омаловажи това.

Още по темата

„Не съм видяла никакви доказателства за това“, обясни Вестагер пред CNBC, като подчерта предимствата, които имат компаниите, когато имат достъп до европейския пазар, включващ потенциална потребителска база от над 500 млн. души.

В четвъртък Европейската комисия глоби американския гигант Facebook за предоставянето на „подвеждаща“ информация относно своето придобиване на чат услугата WhatsApp.

Вестагер коментира, че окончателната глоба, която компанията ще трябва да плати, в 110 млн. евро (122 млн. долара).

Facebook призна, че е допуснала грешка, без съзнателно да е искала да подведе когото и да било. Запитана дали това поведение показва промяна в начина, по който компаниите отговарят на разследванията на ЕК, Вестагер коментира: „Твърде рано е да се каже“.

Тим Кук например определи решението за данъчното споразумение с Ирландия като „политическа глупост“.

Вестагер призна, че „още няколко“ подобни разследвания текат в момента. Въпреки това случаите, в които компаниите дават грешна информация за плановете си за придобивания, „са доста редки“.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Коментари (0)


Още от Новини
Как Агенцията по трансплантация може да оптимизира управлението на данните си?