IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК обжалва решението на съда по казуса Apple-Ирландия

Еврокомисарят Маргрете Вестагер настоява, че американската компания трябва да плати 13 млрд. евро данъци

16:48 | 25.09.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Еврокомисарят по антитръстовите въпроси Маргрете Вестагер днес официално обжалва съдебното решение, с което се  отхвърля нейната заповед Apple да плати 13 млрд. евро данъци на Ирландия – знаков казус, свързан с усилията на Европейската комисия за борба с данъчните сделки, предава Ройтерс,

Базираният в Люксембург съд отмени през юли решението на ЕК от 2016 г., заявявайки, че органи в Европейския съюз в областта на конкуренцията не са изпълнили необходимите правни стандарти, за да докажат, че Apple се е възползвала от несправедливо предимство.

Вестагер твърди, че случаят е важен, а коментарът ѝ е знак, че нейните усилия да накара международните компании да плащат справедливи данъци ще продължат.  

„Решението на съда повдига важни правни въпроси, които са от значение за Комисията при прилагането на правилата за държавна помощ по казусите с данъчното планиране“, посочва тя в изявление. „Комисията с уважение посочва, че според нея при взимането на решението си съдът е допуснал няколко грешки при прилагането на закона“.

По думите на Вестагер е необходимо законодателство, което да затвори данъчните вратички и да осигури прозрачност. Коментарът е призив към страните от Европейския съюз да променят регулацията.

Apple твърди, че съдебното решение е доказателство, че тя винаги е спазвала ирландските закони и че въпросът е по-скоро къде трябва да плаща данъци, а не какъв е размерът им.

Ирландският финансов министър Пашал Донахю заяви, че Ирландия винаги е била категорична, че е платена коректната сума за данъци и че страната не е предоставила специална помощ на Apple.

Делото на Европейската комисия се фокусира върху две ирландски данъчни решения, за които смята, че изкуствено са намалили данъчната дежест на Apple в продължение на над две десетилетия.

Вестагер в момента се занимава с три други данъчни случая – сделките на Ikea и Nike с Холандия, както и споразумението на Huhtamaki с Люксембург.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Solar Power
преди 3 години
А ако някой ме пита защо .... ще му пиша двойка :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Solar Power
преди 3 години
Ако просто за пример сега в България наложат датските данъци, то догонването на Европа няма да се случи след 20 години а след 40 .... поне :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Solar Power
преди 3 години
"По думите на Вестагер е необходимо законодателство, което да затвори данъчните вратички " - това може да се случи ако условията във всички страни са еднакви. Например има места където няма селско стопанство и тези страни развиват например банкови услуги или ще предложат по ниски данъци за да могат фирми да работят в техните държави. Същите неща ги има и в Америка. Например в Лас Вегас има ниски данъци защото е пустиня :) Затова съм напълно убеден,че тази мадама греши ! Ако са разни условията на всякъде може да имаме и еднакви данъци. Под условия разбирай (природни, подземни, работоспособност на населението, образование, икономика) сигурно има и други които пропускам....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още