IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК одобри придобиването на NXP от Qualcomm

Одобрението на сделката обаче подлежи на определени ангажименти, поети от Qualcomm

20:43 | 18.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Антитръстовите регулатори на Европейския съюз одобриха планираното придобиване на NXP Semiconductors от американския производител на чипове за смартфони Qualcomm за 38 млрд. долара, но при определени ангажименти от страна на Qualcomm, съобщава Ройтерс.

Европейската комисия, която следи политиката на конкуренция в Европейския съюз, заяви в четвъртък, че е идентифицирала редица опасения около конкуренцията по сделката, което е довело до задълбочено разследване, но допълва, че е доволна от постигнатата сделка.

Използваме смартфони за много различни неща, а вече и все повече като мобилни портфейли, за да плащаме за публичния транспорт или пък да правим други сигурни плащания“, заяви еврокомисарят Маргрете Вестагер.

С това решение гарантираме, че придобиването на NXP от Qualcomm няма да спре потребителите да продължат да се радват на ползите от тези иновативни технологии на конкурентни цени“.

Qualcomm, която доставя чипове на производители на смартфони с операционна система Android и на Apple, е напът да се превърне в най-големия доставчик на бързо развиващия се пазар на автомобилни чипове след сделката, която е най-голямата в историята на сектора.

Опасенията на ЕС са включвали оперативната съвместимост на чипове на новата група спрямо продуктите на конкурентите и значителна интелектуална собственост, свързана с технологии за близкополева комуникация.

Qualcomm се е ангажирала да предостави лицензи по технологията MIFARE на NXP и търговски марки за осемгодишен период при най-малко толкова изгодни условия, колкото са те днес. MIFARE е технология, използвана за продажбата на билети.

Qualcomm ще гарантира, че в продължение на осем години ще гарантира същото ниво на оперативна съвместимост между чипове и съответните продукти на други компании.

Qualcomm освен това няма да придобие патенти на NXP тип „standard essential patent“ за близкополева комуникация, както и други патенти, свързани с технологията. Те ще бъдат прехвърлени на трета страна, която ще е задължена да ги предоставя безплатно за срок от три години.

Комисията заключи, че предложената трансакция, изменена спрямо ангажиментите, вече не поражда опасения за конкуренцията. Решението на Комисията зависи от пълното спазване на ангажиментите“, казва ЕК в решението си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:27 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още