Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

ЕК поиска България и група държави да спазват авторските права на цифровия пазар

Страната има срок от два месеца да отговори на опасенията на Брюксел и да избегне нова наказателна процедура

ЕК поиска България и група държави да спазват авторските права на цифровия пазар

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) поиска от 23 държави в общността да дадат информация относно включването на авторските права, вписани в Директивата за общия цифров пазар, в националното законодателство. България също е в групата, става ясно от съобщение на Брюксел.

Само четири държави в общността остават извън искането на комисията - Германия, Малта, Нидерландия и Унгария. За останалите съмненията са или че не са приложили мерките, или те са взети предвид само частично.

Директивата за общия цифров пазар беше приета от европейските власти и влезе в сила през юни 2019 година. Страните от общността имаха задължението да приложат текстовете в своето законодателство до юни 2021 година.

В допълнение Брюксел се обръща към група от 21 държави, сред които отново е България, относно имплементирането на Директивата за онлайн радио и телевизия. Тази директива също беше одобрена през 2019 година. Извън полезрението отново остават Германия, Нидерландия, Малта, Унгария, както и Дания и Швеция.

Целта на двете директиви е обновяване на правилата за авторското право в цифровия свят. Те засилват позициите на творческите индустриите, позволявайки повече цифрови приложения в основни области от живота, както и облекчават разпространението на радио и телевизионните програми онлайн в ЕС.

Посочените от Брюксел държави имат срок от два месеца, за да отговорят на очакванията за предоставяне на информация. Ако коментарите не задоволят ЕК, те са застрашени от началото на наказателна процедура, чрез изпращане на мотивирано становище.

Това би било поредната наказателна процедура за България, след като преди дни стана ясно, че сме една от страните с най-много започнати действия от страна на Брюксел

В средата на юли от ЕК решиха да заведат дело срещу страната ни заради липсата на връзка между Търговския регистър с регистрите в общността. Сезирането на съда на ЕС е третата стъпка в процедурата, след изпращането на официално уведомително писмо за подозрения за нарушения и изпращането на мотивирано становище.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
САЩ освободиха финансовия директор на Huawei