IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК притиска Airbnb да приведе общите си условия към правилата на ЕС

Необходими са промени в начина на представяне на цените в платформата

15:13 | 16.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американската компания Airbnb трябва да приведе общите си условия в съответствие с правилата на Европейския съюз (ЕС) за защита на потребителите, както и да осигури прозрачност при представянето на цените. За това призовават Европейската комисия (ЕК) и органите за защита на потребителите в блока, посочват в съобщение до медиите от комисията.

Броят на потребителите, които резервират онлайн своето ваканционно настанаяване, расте, а секторът предоставя множество нови възможности за туристите, твърди еврокомисарят на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете Вера Йоурова.

“Популярността обаче не може да е оправдание за неспазването на правилата на ЕС за защита на потребителите. Потребителите трябва да могат да разбират лесно за какво заплащат и колко се очаква да заплатят за услугите, както и да се ползват от справедливи правила, например във връзка с анулирането на настаняване от страна на собственика”, коментира още тя.

Йоурова твърди, че очаква Airbnb да предприеме бързо действия и да намери подходящите решения.

От ЕК твърдят, че редица клаузи от общите условия и начинът, по който се представят цените на Airbnb, не са в съответствие с Директивата за нелоялните търговски практики, Директивата относно неравноправните клаузи в потребителските договори и Регламента относно компетентността по граждански и търговски дела.

Airbnb има срок до края на август тази година да представи своите предложения. След това ЕК и регулаторите в ЕС ще ги анализират, а ако не бъдат счетени за задоволителни, тогава срещу компанията могат да бъдат предприети действия за налагане на спазването на законите.

В момента начинът, по който се представят цените в онлайн платформата, както и начинът на разграничаване на домакините частни лица и професионалистите, не отговарят на законовите изисквания в ЕС. Ето защо Airbnb ще трябва да промени начина, по който представя въпросната информация, като се започне от началното търсене на уебсайта. По този начин ще се гарантира, че на потребителите ще се показва крайната цена, включваща всички задължителни такси, като такива за почистване и обслужване например. В случаите, в които не е възможно предварително изчисляване на крайната цена, потребителите трябва да бъдат информирани ясно, че е възможно допълнително начисляване на такси.

Освен това Airbnb ще трябва ясно да посочва дали предлаганото жилище е от домакин (частно лице) или от професионалист. Това се налага, защото правилата за защита на потребителите в двата случая са различни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още